diumenge, 10 de juny del 2007

Divendres de Llumanera: Important descobriment

La Llumenera (2)
Vol. V / Nova York / Setembre de 1879 / Núm. 53

¡¡Important descobriment!!
DIVISIÓ PRÀCTICA DE LA LLUM ELÈCTRICA.
¡EDISON ECLIPSAT!
LO GRAN PROBLEMA RESOLT PER DOS CATALANS.
MOLERA I CEBRIAN.

Amb lo cor ple de satisfacció i d'entusiasme anunciem avui als nostres lectors lo triomf que han obtingut dos paisans nostres al terreny de la ciència. La divisió de la llum elèctrica és ja un fet pràctic, i la solució del problema és deguda a dos catalans, los Srs. Molera i Cebrian, enginyers residents a San Francisco de Califòrnia. Mentre lo famós Edison està estudiant encara la manera de dividir el corrent elèctric, ells, més pràctics i científics, han resolt la manera de dividir la mateixa llum, i agafant los raig de llum elèctrica els divideixen, els encaixonen i els envien en totes direccions, convertint una sola llum en cinquanta, en cent, en totes les que es vulguin.

Los Srs. Molera i Cebrian han obtingut privilegi d'invenció dels governs dels Estats Units i d'Anglaterra, i lo seu sistema és objecte de llargs articles i merescuts elogis a la premsa científica d'aquest país, i està ocupant l'atenció dels savis aquí i a Europa.

Lo periòdic Scientific American, que és autoritat en tot allò que amb les ciències físiques i mecàniques es relaciona, dóna per resolt lo problema de la divisió pràctica de la llum elèctrica, i en la revista que fa del progrés científic del món en lo primer semestre de 1879, diu lo següent:

L'excitació que fa sis mesos causà la qüestió de la llum elèctrica s'és esmorteïda, sense veure realitzades les promeses que es feren llavors, i lo públic escolta avui amb indiferència l'asseveració de Mr. Edison que la seva última llum funciona perfectament. Lo món espera amb paciència a veure què en resultarà. Després de tot, és possible que "la llum de l'avenir" que fa anys indicà lo Scientific American i que acaben de posar en pràctica los Srs. Molera i Cebrian, sia la solució final del problema.

En lo pròxim número de LA LLUMANERA, explicarem detalladament la invenció dels nostres paisans, amb gravats que il·lustren la seva aplicació a il·luminar cases, carrers i mines, i mentrestant, els felicitem de cor i felicitem Catalunya per la glòria que li toca.

1 comentari:

  1. Qui són aquests Molera i Cebrian? No n'havia sentit a parlar mai. Hauré de mirar una història de la ciència als Països Catalans.

    ResponElimina