divendres, 27 d’abril del 2007

Divendres de Llumanera: Panxes grosses

La crònica d'Artur Cuyàs a La Llumanera de Nova York, que reproduïm a continuació, relata els primers passos dels Estats Units cap a la fast food nation en què s'han convertit. I d'això en fa 128 anys.
__________________________________________________________________________________________________

La Llumanera
Volum V / Nova York / Setembre de 1879 / Núm. 53

Panxes grosses

Entre les coses notables i curioses que hi ha en aquest país, deu comptar-s'hi l'Associació d'homes grossos, societat que té ja catorze anys d'existència i que cada dia va creixent en lo nombre dels seus socis. Condició principal per a ingressar-hi és que no s'ha de pesar menys de vuit roves, i si per dissort algun soci s'aflaqueix fins a perdre part d'eix pes, és ignominiosament expulsat de la societat. Lo mateix que los galls d'indi, lo mèrit de cada soci està en lo pes. Quant més pesa, més se'l respecta.

L'objecte de l'associació és una xefla anyal, que generalment es fa al mes d'agost. La d'enguany se celebrà lo dia catorze en un punt de l'estat de Connecticut celebrat per les seves petxines, perquè sembla que les petxines tenen una gran atracció pels homes grassos. La gana dels socis és tan gran com les seves panxes. Vegis sinó la llista del que es varen cruspir en eixa xefla: setanta-cinc bushels de petxines, tres barrils de moniatos, mil cinc-centes lliures de peix, quatre mil panotxes de blat de moro, mil quatre-centes lliures de llagosta i mil pollastres.

Abans de dinar, se pesaren los socis i nombraren los que han de formar la junta directiva l'any vinent. Lo nou president pesa 396 lliures, i entre los vocals n'hi ha que pesen 353, 320, 308, 300, 297 i un jove de 18 anys que pesa 279 lliures. Com se veu, tots los socis són "homes de pes", cosa que no priva que siguin homes de molt bon humor.

Un dels incidents més divertits de la festa fou que s'hi presentà un marxant que venia un medicament per a aflaquir-se, i los socis li caigueren a sobre, li feren beure per força la mostra del medicament que portava, i si es descuida se'l mengen viu.

________________
Rova
f METROL Mesura de pes equivalent a 1/4 de quintar. La rova catalana val 26 lliures i equival a 10,4 kg.

Xefla (xeflis)
m Àpat abundós, especialment per a celebrar alguna cosa.

2 comentaris: