divendres, 11 de gener del 2008

Divendres de Llumanera: Guerra de gremis

La Llumenera (2)
Vol. V / Nova York / Setembre de 1879 / Núm. 53

Guerra de gremis

És original i sui generis la guerra que fan els venedors de te i de cafè amb els venedors de terrissa a la ciutat de Nova York. Com que aquí lo consum de te i de cafè és molt gran, puix no hi ha família, per pobre que sia, que no prengui te o cafè a les hores de menjar, com si fos aigua, hi ha moltíssimes botigues que no venen res més que te, cafè i sucre. Ara bé; per a atreure parroquians una d'eixes botigues omplí un dia l'aparador amb objectes de terrissa i porcellana, com tasses, sucreres, cafeteres, gerros, soperes, etc., i posà un rètol que deia que «a tot aquell que comprés una lliura de te o de cafè en aquella botiga, se li donaria a escollir un objecte de porcellana, de regal». Amic ¿ne voleu de gent en aquella botiga? Allò era un jubileu de gent que anava a comprar lliures de cafè i sortia amb lo regal de porcellana. Les altres botigues de te i cafè al veure allò van adoptar lo mateix sistema, i ja fa més de sis mesos que en totes eixes botigues es fan regals d'objectes de porcellana.

Però ¿què ha succeït? Que les botigues de terrissa i porcellana han anat perdent la parròquia i que ni per remei hi anava una ànima a comprar-hi. I quan los botiguers han vist que la cosa anava magra han resolt prendre un remei heroic. A tal efecte, s'ha ajuntat el gremi de terrissaires i després de discutir la qüestió ha decidit que en totes les botigues de terrissa i porcellana es vengui te i cafè al cost; és a dir que lo gremi comprarà te i cafè a l'engròs i el vendrà al detall al mateix preu, la qual cosa farà que moltes famílies per economia prefereixin compra'ls-hi a ells que no a les botigues de te i cafè, les quals per a poder fer per les despeses i pels regals de terrissa no podran vendre'l tan barat. Aquesta guerra de represàlia ha de començar lo primer de setembre, i encara hem de veure que les botigues de terrissa es convertiran en botigues de te i cafè i viceversa.

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hagfish,

    T'he eliminat la lletra que hi havia sota el teu comentari que incloc aquí a sota:

    «Hagfish ha dit...

    Ja te(nim) lletra l'himne!!! ...o això diuen els diaris...»

    És que no m'emociona massa la "marxa reial"; jo sóc més de cançons populars ;-)

    ResponElimina
  3. Miq,
    et felicito per aquest bloc suggerent i molt interessant, amb unes fotos genials. T'he enllaçat al meu blogroll, amb el teu permís.
    Fa temps que et segueixo, i per això he pensat que t'ho havia de dir.

    Salut des de Barcelona!

    ResponElimina
  4. Les teves històries sempre són apassionants. M'agrada molt llegir-te, encara que ara fa un temps que no ho podia fer.
    Per sort, ara ja torno a tenir temps per donar voltes pel món dels blogs.

    ResponElimina
  5. trina i valqui,

    Moltes gràcies pels vostres comentaris. Ens anem llegint i passeu per aquí sempre que ho volgueu.

    Salut des de la ciutat de línies verticals,
    ;-)

    ResponElimina