divendres, 22 de febrer del 2008

Divendres de Llumanera: Cartes sobre la classe treballadora, 2

La Llumenera (2)
Vol. IV / Nova York / Setembre de 1878 / Núm. 41

Cartes sobre la classe treballadora
als Estats Units

[…]


La immigració és doncs la principal font de riquesa dels Estats Units. Ella porta no tan sols braços que vénen a conrear la terra i fomentar la indústria, sinó caps que vénen a perfeccionar los sistemes coneguts d'agricultura i de fabricació i que vénen a donar nova embranzida a la ciència, aquí on la ciència, lliure de lligams, pot enlairar-se com l'àliga que és lo símbol d'esta República.

Entre eixos treballadors immigrants han vingut homes notables que han honrat al país que els ha acollit, amb les seves lloables empreses. Lo conegut i riquíssim industrial Mr. Stewart, que ha deixat dos establiments de gèneres com no n'hi ha de millors a Europa, va venir emigrat d'Irlanda. Lo famós fundador del popular i universal periòdic, lo New York Herald, que té diàriament més de cent mil lectors, va venir emigrat d'Escòcia. Lo cèlebre Mr. Ericson, inventor dels Monitors, de la màquina d'aire calòric i de moltes altres invencions, entre elles un vaixell torpede que s'està construint ara, va venir emigrat de Suècia. Lo eminent orador Mr. Carl Schurz, que ocupa avui una de les carteres principals del govern de la República, va venir emigrat d'Alemanya. I molts i molts altres que han fet grans serveis als Estats Units han vingut emigrats de diferents nacions d'Europa. I quasi tots han vingut pobres i desconeguts, meres gotes del cabalós corrent de la immigració.

Però aquí, amb l'escalfor de les institucions liberals han pogut brotar les llavors que tenien en lo seu esperit i que no podien brotar en sa pròpia pàtria per falta d'aire i de llum. Cada immigrant que ve als Estats Units representa un capital d'intel·ligència i de treball que produeix un rèdit fabulós, el qual, seguint la regla de l'interès compost, creix tots los anys amb lo major foment de l'agricultura, de la indústria i del comerç.

Lo govern dels Estats Units comprenent-ho així i considerant que lo treball és la font de riquesa d'un poble, mira a la classe treballadora amb lo respecte que es mereix un estat sense el qual no hi hauria progrés possible.

Basti aquesta carta per a donar-te una idea del gran contingent que la immigració porta a la classe treballadora, i per consegüent com de barrejada està aquesta i la varietat que presenta en sos usatges i costums. Tot el qual tindré ocasió d'explicar-te en altres cartes.

Adéu: memòries a la dona i un petó al bordegàs.

Mana al teu amic
MARTELL RIBOT I SERRA

Cartes sobre la classe treballadora II.

4 comentaris:

  1. I, cent-trenta anys després, alguns encara no n'han aprés la lliçó...

    ResponElimina
  2. Sembla que un país jove i en construcció té avantatges evidents. El fan entre tots. I tots hi són necessaris, i per tant benvinguts.

    ResponElimina
  3. Més d'un hauria de llegir aquest article. Abans no sigui massa tard.

    ResponElimina