divendres, 20 de febrer del 2009

Divendres de Llumanera: La llum elèctrica d'Edison

La Llumenera (2)
Vol V / Nova York, Gener de 1880 / Núm. 57


La llum elèctrica d'Edison

Per fi, sembla que “lo bruix de Menlo Park” ha resolt lo problema de la llum elèctrica; si bé los homes científics d'aquest país ho posen en dubte.

Segons diuen los periòdics, Edison ha descobert que un tros de paper cremat és lo material que amb més avantatge supleix lo platí per a produir la llum elèctrica per mitjà de la incandescència, sense fondre's. A l'efecte ha inventat una làmpada que consisteix en un globus de vidre, del qual se n'extrau completament l'aire, i en qual centre hi ha un tros de targeta carbonitzada en forma de ferradura, que per mitjà d'uns filferros de platí, que passen per uns tubs de vidre, es posa en contacte amb los pols de la bateria elèctrica. Diuen que una d'aquestes làmpades, no costarà més de cinc rals, la qual cosa les posarà a l'abast de totes les fortunes, i diuen també que Mr. Edison ha trobat la manera de subdividir el corrent elèctric, amb la qual cosa quedaria resolt lo seu problema.

En lo curs dels seus experiments, Mr. Edison ha inventat lo telègraf sèxtuple, que transmet sis telegrames al mateix temps en sentits oposats, i una pasta «poliforme» per a curar lo reumatisme i les afeccions nervioses.

Quan aquest número entrava en premsa, lo nostre director ha sortit cap a Menlo Park, juntament amb Felip Cusachs i lo jove enginyer Josep Tintorer i Giberga, per a fer una visita a Mr. Edison i veure la nova làmpada elèctrica, i de tot en darem compte als nostres lectors en lo número vinent.

1 comentari:

  1. A La Llumenera no n'hi falta de llum, precisament.
    Què bo... visca els viatges en el temps.

    ResponElimina