dissabte, 5 d’abril del 2008

Divendres de Llumanera: Línia de vapors entre Nova York i Barcelona

La Llumenera (2)
Vol. VI / Nova York / Maig de 1881 / Núm. 73

Línia de vapors entre Nova York i Barcelona

Vàries vegades hem insistit sobre la necessitat d'establir una línia de vapors entre Nova York i Barcelona. Una línia de vapors directes ha de ser d'immensa importància per al nostre país. Nova York és un mercat vastíssim on, per una part, venen totes les nacions europees, menys Espanya, a portar-hi sos productes, i, per l'altra part, hi venen cinquanta milions d'habitants a comprar. La indiferència amb què Espanya mira aquest mercat és vergonyosa, és criminal. Sabent que una de les dificultats amb què es lluitava per a portar los productes d'Espanya aquí era la falta de mitjans de transport directes, hem predicat sempre a favor de l'establiment d'una línia de vapors entre aquest port i los de la península, amb la creença que nostres industrials s'animarien a venir si aital empresa es portés a terme.

Per fi hem vist nostres desitjos realitzats a mitges. Ja tenim una línia regular de vapors entre Nova York i Barcelona. Sols falta la de Barcelona a Nova York.

La Companyia General Transatlàntica, que té vàries línies de vapors, i entre elles la ben acreditada entre Nova York i L'Havre, acaba d'establir-ne una entre aquest port i Marsella, tocant a Gibraltar i Barcelona a l'anada; però sols a Cadis, per ara, a la vinguda. Los vapors que la companyia destina a eix servei són los següents: Ferdinand de Lesseps i Ville de Marseille, de 3000 tones i 660 cavalls de força cada un; Caldera, 2800 tones i 660 cavalls de força; Picardie, 1600 tones i 200 cavalls de força. Los tres primers són magnífics vapors amb totes les comoditats per a passatgers; lo quart és vapor de càrrega. La companyia està disposada a fer que eixos vapors toquin a Barcelona a la vinguda sempre que hi hagi càrrega. Per tant, els industrials catalans podrien començar ja a pensar en obrir aquest mercat per a alguns de sos productes, amb la seguretat que si es fomenta lo comerç entre Barcelona i Nova York, no els ha de faltar mitjans de transport, puix a banda de la Companyia General Transatlàntica, sabem que la Companyia Italiana, que envia sos vapors des de Nova York als ports d'Itàlia, està disposada a fer que toquin a Barcelona sempre que hi hagi càrrega.

Ara sols falta que les autoritats d'Espanya es portin com s'haurien de portar les d'una nació civilitzada. Sabem que la línia Anchor, que abans donava coneixements directes de Nova York per a Barcelona, ha deixat de fer-ho perquè la duana d'aquell port sempre li posava traves. Seria vergonyós que succeís el mateix amb la línia francesa.

2 comentaris:

  1. Vaja, com ara que trobar un vol directe Barcelona NY. És gairebé impossible.
    L'aillament continua

    ResponElimina
  2. Que bo... Com el vol de Delta: directe JFK-BCN però que fa escala a Madrid en el tram BCN-JFK. Això fora de temporada, que de vegades ens fan el favor i és directe directe.

    ResponElimina