divendres, 28 de setembre del 2007

Divendres de Llumanera: Lo riu Hudson

La Llumenera (2)
Vol III / Nova York / Octubre de 1877 / Núm. 30

Lo riu Hudson

Aquest cabalós riu que ve a desembocar a la badia de Nova York, després d'haver besat un costat de la metròpoli, és un dels més pintorescs que hi ha en lo món, i pot ben bé comparar-se sense cap desavantatge amb lo Mississipí, lo Nil, lo Danubi i lo Rin.

Lo Hudson és navegable fins a Albany, capital de l'estat de Nova York, que dista 48 llegües de la nostra ciutat. Contínuament passen, riu amunt i riu avall, vaixells de totes menes, carregats uns de blat o de farina, altres de fusta, altres de rajola, barcasses de deu, i fins de vint en vint, remolcades per un sol vaporet de gran potència; vapors de passatgers, construïts d'una forma especial i adornats amb tant de luxe que les cambres semblen salons d'un ric palau.

Més no és sols aquest tràfec i moviment allò que constitueix los atractius del Hudson. Són ses pintoresques vores, plenes de puigs i colls i tossals coberts de boscos i de bonicoies viles i de bufones torres voltades de jardins.

Un viatge pel Hudson en un d'eixos vapors-palaus és una excursió que no s'oblida fàcilment, puix es grava en la memòria com si fos una de les planes il·lustrades del llibre de la vida. Els que passen pels Estats Units sense fer aqueix viatge perden un dels panorames més esplèndids que té el món.

Moltíssims són los punts d'interès que hi ha a les vorades del riu Hudson. La vora que forma lo estat de Nova Jersey per una distància de 24 milles és com una muralla de roca, de quatre-cents a cinc-cents peus d'alt, que sembla tallada verticalment amb pic. Eixa muralla natural s'anomena The Palisades, perquè les estries verticals de les roques la fan semblar de lluny una colossal estacada. Entre mig d'eixes roques es troba de tant en tant algun salt d'aigua, i en un dels punts més pintorescs de la vora de dalt hi ha un hotel titulat Mountain House on van moltes famílies a passar-hi l'estiu.

Un altre punt interessant, sobretot per a los espanyols, és la casa-torre anomenada Sunnyside, on visqué i morí lo cèlebre escriptor Washington Irving, tan entusiasta de la nostra literatura.

A les vores del Hudson es troba també l'Acadèmia Militar de West Point, d'on surten los cadets que passen a l'exèrcit i on s'educà també lo General Grant. Los voltants de West Point formen un dels punts més bonics del riu Hudson. Des de la fortalesa de Grosvenor, situada allí a la vora, es descobreix una vista magnífica. Lo puig anomenat Cro'nest és un dels més alts i imponents, i ell inspirà al jove poeta Drake lo seu poema fantàstic The Culprit Fay. Una mica més amunt lo riu va materialment encaixonat entre altes muntanyes i promontoris.

Les ciutats i pobles més notables i floreixents a les vores del Hudson, començant per Albany i anant cap avall, són Hudson, Poughkeepsie, Newburgh, Peekskill, Sing Sing, Tarrytown, Yonkers, i per últim Nova York i Nova Jersey que són una davant de l'altra.

2 comentaris:

  1. Haurem de fer el creueret!

    ResponElimina
  2. Si, no estaria gens malament!
    Saps si el fan o haurem d'engalipar algú que tingui un iot?

    ResponElimina