divendres, 29 d’agost del 2008

Divendres de Llumanera: Així es fa en aquesta terra

La Llumenera (2)
Vol. IV / Nova York / Juliol de 1878 / Núm. 39

Així es fa en aquesta terra

Un amic ens digué fa pocs dies:
—Saps que hi ha en Nova York un magatzem on no es venen més que objectes de fabricació valenciana?
—De veres?
—El que sents. Vine i te'n faré conèixer l'amo.

I efectivament, em conduí al número 49 de Broadway on hi havia un rètol de mosaic que deia en anglès: "Rajoles de València i Mosaics de l'acreditada fàbrica de Nolla", i pujant al segon pis ens presentà a mister John Chadwick, persona molt fina i amable qui ens donà unes quantes notícies molt curioses sobre la nova indústria que ha emprès, important efectes de fabricació espanyola.

Allí ens ensenyà un assortiment complet no tan sols de rajoles de València i de rajoletes de mosaic, sinó també de pisa fina de València i de Còrdova, estores d'espart, vanos valencians, etcètera, etcètera.

Com tot això era aquí completament desconegut, li preguntàrem sorpresos:
—I aquests efectes tenen sortida?
—Que si en tenen? —digué amb un somriure de satisfacció—. Ja ho crec. La partida de terrissa que vaig rebre ja està quasi tota venuda i, quant a les estores d'espart, he hagut de demanar-ne més per telègraf. Rajoles i mosaics se'n venen molts i tinc ordres per a enrajolar una pila d'esglésies, botigues i establiments. Aquesta espècie d'enrajolar s'està fent de moda, i tot el que sia de moda en los Estats Units es ven en quantitats fabuloses.

—I la terrissa, qui la compra?
—La gent rica, i no per a fer-ne ús, sinó per a tenir en la sala com a curiositat. Naturalment, com vostè veu, sols escollim peces de forma clàssica i bonica, i llavorades amb guarniments de bon gust.

I ens ensenyà una làmina que ell mateix ha fet litografiar aquí, on hi són dibuixades les peces que formen lo seu assortiment, com càntirs, ampolles, gerros, etcètera. També ha fet fer aquí diverses làmines cromo-litografiades que representen diferents combinacions de mosaic, i les reparteix gratis per a anunciar la mercaderia. És a dir, que allò que hauria de fer Nolla, ho fa ell; però així són los ianquis en matèria de negocis i anuncis, molt liberals i despresos, perquè saben que això produeix sempre millor resultat que la mesquinesa i garreperia.

—Mire aquests gibrells que he rebut —ens digué ensenyant-nos uns gibrells que daten del temps dels moros—. Això és molt buscat per los aficionats a coses antigues i es paguen a bon preu. Tinc un agent que he enviat especialment a Espanya per a anar escollint objectes d'art i antiguitats, puix vull dedicar-me a introduir en los Estats Units única i exclusivament efectes d'Espanya. Home! a propòsit: vostè em podrà informar com ho faré per a que m'envien unes figuretes de terra cuita que diuen que fan en Barcelona, i vidres pintats per a esglésies i en definitiva tot allò que vostè crega que pot importar-se.

Nosaltres li donàrem los informes que ens demanava, molt contents de fer algun servei a la indústria i als artistes de Catalunya. Li preguntàrem si ha trobat facilitats per part dels productors espanyols.
—Gens ni mica, i això és el més trist. És tan gran la seva desconfiança i la seva apatia que veritablement posen obstacles al negoci. Quant a la desconfiança jo l'he obviada pagant-los al comptat; però la seva apatia em fa sortir cabells blancs. Si no fos per això es podrien fer grans negocis entre Espanya i los Estats Units.

Per últim ens acomiadàrem, prometent-li que recomanaríem a tots los artistes catalans i altres industrials, que si tenen alguna cosa a enviar als Estats Units escriguen a Mr. John Chadwick, 49 Broadway, NY.

2 comentaris:

  1. "[...] però així són los ianquis en matèria de negocis i anuncis, molt liberals i despresos, perquè saben que això produeix sempre millor resultat que la mesquinesa i garreperia."

    Impagable comentari, ja ho crec.

    ResponElimina
  2. A mi no em deixen de sorprendre aquestes sèries... Impressionants.

    ResponElimina