divendres, 6 d’abril del 2007

Divendres de Llumanera: Lo pont de Brooklyn

Vàrem passar de Brooklyn a Nova York sense embarcar-nos,
però ens va rodar una mica lo cap.

Josep Maria Bas



L'estiu de 1877, dos catalans van aconseguir creuar el pont de Brooklyn en plena construcció. [Tot i la prohibició] vàrem escriure al president de la companyia dient-li que érem catalans i volíem passar lo pont. En rebre'ls, el president els va demanar una prova que fossin catalans, i un dels dos es va treure de la butxaca un exemplar de La Llumanera de Nova York.

Artur Cuyàs se'n va fer ressò a les pàgines del diari i va publicar la carta que li van trametre els dos intrèpids exploradors contant-li l'experiència: Què es pensa que no hi ha més que contar-li les esgarrifances que se senten quan dos homes es troben sobre un pont més llarg que la Quaresma i tan alt com la fama de LA LLUMANERA, fet només que d'uns quants filferros!

I més endavant: Només li diré que quan lo meu company i jo, que som dos catalans pura sang, ens trobàvem sobre lo pont, va passar una fragata per sota, i la vèiem tan petita que no vàrem voler escopir per por d'enfonsar-la si la tocàvem.

__________________________________________________________________

La Llumanera
Any IV / Nova York / Juliol de 1877 / Núm. 27

Lo pont de Brooklyn

Ja deuen saber los nostres lectors que entre Nova York i la veïna ciutat de Brooklyn s'hi està fent un pont suspès, per sobre del riu de l'est, que serà una obra notable. Les dues torres són ja construïdes i ara s'hi estan posant els cables de ferro, de banda a banda, que han d'aguantar lo pont. Ja n'hi ha uns quants de travessats, i per ells hi passa un carret que serveix per a los treballadors. Com és natural, hi ha ordres molt severes per a que no hi passi ningú més que los empleats que hi treballen.

Però a dos paisans nostres que viuen a Charleston, i que han vingut a passar uns quants dies a Nova York, en Josep Maria Bas i en Guillem Oliveres, se'ls hi ficà a la closca que hi havien de passar i... vostès han vist mai cap català que no se surti amb la seva? Lo director de les obres és un enginyer que ha estat a Catalunya i quan va saber que eren catalans els que hi volien passar, els hi va obrir les portes.

The Great East River Suspension Bridge. Connecting The Cities of New York and Brooklyn. View from New York, Looking South. New York: Currier & Ives, 1890.

3 comentaris:

  1. Aquests dies tens els meus germans de visita, els està encantant NY, tan sols que com sempre, els manquen dies! :)

    Abriga't!

    ResponElimina
  2. Quin fred! Tornem a fregar els zero graus. La primavera que li costa d'arribar.

    Me n'alegro que els estigui agradant. A NY sempre et falten dies. Aquesta setmana sents parlar força català al carrer, potser eren ells: han anat a veure l'expo del Met?

    ResponElimina
  3. A cada crònica em quedo feliç i somrient davant l'ordinador.
    I penso en aquells cronistes i aquell NY...

    Genial.

    ResponElimina