dimecres, 20 de desembre del 2006

Dos mil sis

Quan torni a Nova York a començaments de gener, farà un any que vaig arribar a aquesta ciutat i també serà el primer aniversari de La Llumenera, des d'on d'una manera més o menys continuada, he anat plasmant les experiències d'aquest primer any a la ciutat dels gratacels.

Ha estat un any sencer lluny de casa: de la família, dels amics. També ha estat un any sencer en què m'he anat fent una casa i he conegut un bon grapat de persones: el meu paisatge, els meus amics a aquesta banda de l'atlàntic.

Un any sencer de descobertes. De saber que el temps passa molt depressa. I més a Nova York. Del neguit d'omplir-lo. De la sensació d'abisme, on hi ha moltes coses a fer i poc temps per a fer-les.

Un any sencer d'aprenentatge professional, però, sobretot, personal.

Un any de fred intens i de calor extrema. De nevades històriques. De pluges torrencials i vents huracanats. Un any de brunch els caps de setmana. Una any de Java Girl i com passar les hores esmorzant. Un any d'East Village. Un any d'escapades a Central Park. Amb alguns Summerstage, inclosos. Un any de Bowery Ballroom, de Mercury Lounge, de Webster Hall, de Beacon Theatre, de The Town Hall, d'Irving Plaza, de Madison Square Garden, de Joe's Pub, de Jones Beach Theatre, de Living Room. Un any de la colla de l'East Side. De platja a Brighton Beach. Un any de Bronx. De Roosevelt Island. New Jersey, New Orleans, Montauk, Upstate NY. Un any de Sushi. Un any de Queens i d'asados al Chivito. De paelles amb peix de Chinatown. De visites al Gourmet Garage, al Gristides, o al deli de matinada per a la llet de l'endemà. Un any de festes al backyard de casa. Un any de benvingudes, però també un any de comiats. Un any de sopars al Thai de Bleeker. Un any de Cornelia Street. I de Ludlow Street. Un any de New York Times. I de Time Out. Del tancament de Tower, i d'indie a Other Music. Un any d'exursions (poques) a l'Ikea de New Jersey. I d'excursions (moltes) al Bed, Bath and Beyond del 59. Un any de Frying Pan i de Turntables On The Hudson, de Beauty Bar, de Le Souk. Un any de Williamsburg, sopars al Sea inclosos. Un any de Brooklyn Industries i Urban Outfitters. Un any, el darrer, de festa dels Oscar a casa el Miguel. I de les últimes festes a casa seva, també. Un any de sopars amb els amics. Un any de cels blaus i d'aire net. Un any de radiadors centenaris que fan soroll. Un any de cinema (poc) a l'Angelika, al Waverly IFC, al Film at Lincoln Center, inclosa la setmana de Catalan Culture in NY. Un any de dansa clàssica a l'American Ballet Theatre, i de dansa contemporània al BAM. Un any de P.S.1. De MoMA, de Frick Collection, de Brooklyn Museum, de Guggenheim. I pendents queden el Met, el Whitney, la Neue i un llarg etcètera. Un any de Union Square, de Washington Square, i de Tompkins Square. Un any de Lower East Side, però també de SoHo, Chelsea, Upper West, i Harlem. Un any de llibres a The Three Lives, Barnes & Nobel i a The Strand. De focs del quatre de juliol sobre l'East River. Un any, passejades nocturnes d'estiu amb tu. The Greatest. Crazy. Oh Mandy. Cubicle. Un any d'anar a cercar sobres i paquets a la Post Office de Lenox Hill. Un any d'anar i venir de casa a la feina, sota la pluja, sota un cel clar, sota una nevada fina i constant, arrapant-me a la vorera sota un vent ferotge que converteix Manhattan en un vaixell desbocat. Un any de mercats de dissabte al carrer. Un any i molts yellow cabs. Un any a sota la ciutat, recorrent quilòmetres de subway. Un any de tram. Un any i un mes. Un any, una ciutat. I una altra, comptant-hi Brooklyn. Un any, mil mons. Un any, moltes cultures. Un any ple de sons, gustos i olors. Un any de múltiples melodies sota terra.


Un nou any, en què tot està per fer, i encara tot és possible.

2 comentaris:

  1. És l'exemple màxim (conegut) d'una figura poètica que es diu 'enumeració' (i n'hi ha de dos tipus: coherent i caòtica), basada, a més, en una altra figura que es diu 'anàfora'.
    I, ves per on, només falten dos dies!!!

    ResponElimina
  2. "on hi ha moltes coses a fer i poc temps per a fer-les".

    Però ho hem intentat, i més que ho intentarem el 2007. Torna i veuràs.

    ResponElimina