dimarts, 22 de maig del 2007

Man-Hand-tan

Man-Hand-tan

Els arquetípics semàfors per a vianants DON'T WALK/WALK, que durant més de mig segle van indicar, de manera alfabètica, quan podies creuar el carrer a Nova York, són història. Aquests indicadors lluminosos, immortalitzats en tantes pel·lícules, van començar a ser substituïts, el 1999, per un model amb dos pictogrames: una mà roja que t'atura i un homenet blanc que t'assenyala que ja pots passar (com podeu veure en aquest vídeo de l'amic Xavi Menós). Actualment, és pràcticament impossible de trobar-ne cap dels antics.

Sembla que els primers senyals per a vianants van ser instal·lats pels volts de 1939 per a regular una de les cruïlles més conflictives de la ciutat, Times Square. Els semàfors per a cotxes daten de 1924 i foren col·locats en primer lloc a Broadway. Entre una data i l'altra, segur que més d'un vianant no va poder arribar a explicar l'experiència que suposava creuar, a començaments de segle, una de les grans avingudes de la ciutat.

El canvi dels DON'T WALK/WALK pels pictogrames Hand & Man va ser motivat per la creixent població immigrant no angloparlant i pel flux constant de turistes que rep la ciutat. Els primers van ser substituïts als borough més perifèrics i, finalment, a tota la ciutat, inclosa Times Square, on els primers DON'T WALK/WALK de Nova York hi van ser instal·lats el 1952.

Ara, dels antics se'n fan cadires. I també hi ha qui dels nous en fa art.

3 comentaris:

  1. shht! no t'hi seguis! sa cadira fa pinta de ser un poc incòmoda...

    un besot,

    ResponElimina
  2. Ja no n'hi han??? No sé pq però em costa de creure...!

    (les fotos d'art dels semàfors... no tinc paraules -i per això estimo NY-)

    ResponElimina
  3. és difícil que m'hi assegui... l'invent costa 3700 dòlars!

    al carrer no en queda ni un... algú s'està fent d'or reciclant-los. N'hi ha per llogar-hi cadires!

    ResponElimina