dilluns, 2 de juliol del 2007

La porta de servei

Service Entrance (2)

Camí de casa, des del parc, trobo aquest rètol rovellat; vestigi d'un passat opulent a l'Upper East Side novaiorquès, d'una època en què les minyones i la resta del servei entraven per la porta del darrera; i en que nois d'edat escolar arrossegaven carretons de repartiment des del Lower East Side i s'hi aturaven al davant per a deixar-hi l'encàrrec diari. A la porta, però, hi ha un altre rètol i la confirmació que, potser, aquest passat que creia finit és força més present del que m'imaginava. I és que això és l'Upper East, i el de debò; el que flanqueja amb la cinquena avinguda a l'alçada de la sinagoga Temple Emanu-El. Probablement, haurà canviat la nacionalitat de les minyones, i ara la còfia la duen noies mexicanes de Queens en comptes de poloneses de Williamsburg. I, de ben segur, que els goods que entren per la porta del darrera són proveïts pel colmado en línia Fresh Direct. Però, tot i això, la porta de servei continua tan utilitzada com sempre.

4 comentaris:

  1. També a Barcelona(Pedralbes,Bonanova, Sant Gervasi o Eixample) queden entrades de servei (i el que és pitjor: habitació de servei que és un recambró amb poca llum o sense al costat de la cuina amb un vàter sovint sense dutxa) per a les minyones. L'altra dia vaig veure al carrer Balmes-Travessera una llatinoamericana amb uniforme i còfia. Els temps no han canviat tant!!

    ResponElimina
  2. Oi tant! Ai Miq en quin món de fantasia que vius... Això no canviarà mai i menys al UES!

    Al fil del comentari de la Mila. Un servidor, amb 15 anys i fent de repartidor de "trajes" tot just nets i planxats, va aprendre de seguida en quin món vivíem quan un "amable" porter de Pg. Bonanova de que no em tira escales avall quan em va veure trepitjant l'estora d'un principal en comptes d'entrar "pel darrera"...

    ResponElimina
  3. ...No la sabia jo aquesta!
    Què era el porter del Sostres?
    Ai no! Que aquests deuen viure a Ganduxer!

    ResponElimina
  4. ny, ny amic....... jejejjejejejej que bona l'explicació de la mila....

    ResponElimina