dilluns, 17 de setembre del 2007

Book Row

Als temps que corren, dominats per l'uniformisme de les grans marques i la desaparició dels negocis familiars i en què a cada cantonada d'una ciutat qualsevol —sigui Barcelona, sigui Nova York— t'hi trobes un Starbucks, és admirable que perdurin llibreries com Strand Bookstore (a la cantonada de Broadway i el carrer dotze).

La venda de llibres a Nova York fa temps que la domina la cadena Barnes & Noble, que té força similitud amb el gegant cafeter amb el qual ha establert partenariat i que també acull a l'interior de les seves llibreries. Enrere queden els temps de la New York Book Row (o Bookseller's Row); un tram de la quarta avinguda entre els carrers nou i catorze —de fet, l'únic que actualment resta amb aquesta denominació, perquè més amunt "la quarta" rep els noms de Union Square East, Park Avenue South i, finalment, Park Avenue.

Strand Bookstore és la supervivent d'una Book Row que va començar a desaparèixer als anys seixanta. Va ser fundada per Benjamin Bass el 1926 al mític tram de la quarta avinguda comprès entre Astor Place i Union Square que, des de 1890, era poblat per dues dotzenes de llibreries de vell; amb carros carregats de llibres d'ocasió fins dalt, aparcats a les voreres i que, en interiors foscos com els de Mr. Goldwater's o Schulte Book Store, amagaven autèntiques joies sota capes i més capes de pols. S'explica que hi havia llibreters temibles que no et feien sentir gaire benvingut als seus establiments, sinó, més aviat, com si fossis un lladre que els hagués acabat d'entrar a robar.

Altre cop la pressió immobiliària va provocar el tancament progressiu dels establiments especialitzats en la compra-venda de llibres. I ja a finals dels anys cinquanta, Strand va traslladar-se a la cantonada de Broadway i el carrer dotze, on actualment ocupa tres plantes i presumeix d'albergar "18 Miles of Books". I manté encesa la flama de la New York Book Row.

4 comentaris:

  1. Que ja tenim "mono"?

    ResponElimina
  2. Barcelona no et deu inspirar per posar comentaris...

    ResponElimina
  3. Barcelona m'inspira tant o més que Nova York, però ocupo els dies a passejar, dinar, sopar, fer cerveses i cafès amb família i amics; i quan em planto davant de l'ordinador és per a reescriure un projecte de recerca. He de reprendre La Llumenera...

    una abraçada amics!

    ResponElimina