dijous, 25 d’octubre del 2007

Blue Velvet

Keller Hotel

L'Hotel Keller va ser construït entre el 1897 i el 1898, obra de l'arquitecte alemany Julius Munckwitz, en el que aquí en diuen estil Renaissance Revival. Fou un encàrrec de William Farrell, un important comerciant del carbó. La situació de l'hotel, a la cantonada del carrer Barrow amb West, era del tot privilegiada, en una època en què el port de Nova York era un dels més bulliciosos del món i, en especial, la secció del riu Hudson entre els carrers Christopher i vint-i-tres era de les més atrafegades. El Keller es trobava a poques passes dels molls on atracaven els ferris i els transatlàntics de les grans navilieres mundials. Des de finals del XIX i fins als anys trenta del segle XX, fou parada i fonda de mariners que arribaven als molls de l'oest. L'hotel va operar originalment amb el nom de Knickerboker Hotel fins al 1910, i des de llavors i fins al 1929, com a Keller Hotel. Amb el declivi de la indústria marítima del Hudson, a partir de 1960, l'hotel va es transformar en un single-room occupancy hotel; un hotel format per habitacions individuals en el qual els inquilins havien de compartir la cuina i el lavabo. Als anys vuitanta, va servir com a residència per a indigents.

Des dels anys trenta, el local que ocupa els baixos i que fa cantonada, el que en terminologia local s'anomena una cast-iron storefront, ha estat ocupat per nombrosos comerços, una taverna, un restaurant i un bar: la Renee Tavern (1939-1949), el Charles Bar & Grill (1950-1955), i el Keller Bar (1956-1998), que ostenta el títol del primer bar gay de la ciutat. És aquesta zona de la ciutat on, el 1969, es va produïr la revolta de l'Stonewell Bar que va ser el detonant del moviment d'alliberament gay d'inicis dels setanta.

Actualment l'Hotel Keller està abandonat, part de l'interior va ser reformat fa uns anys amb la intenció de convertir-lo en un edifici d'apartaments i, darrerament, se n'està promovent la catalogació com a edifici històric per tal de protegir aquest supervivent de l'època daurada del port de Nova York.

2 comentaris: