dilluns, 12 de novembre del 2007

Marilyn Monroe in Bus Stop

The Death of The Old Bus Stop

Una empresa espanyola transforma des de fa mesos la fesomia de la ciutat de línies verticals; però no pas en alçada construint un colós per alterar-ne la silueta; ho fa més aviat arran de terra, amb la transformació cosmètica del mobiliari urbà.

De manera gradual, arreu dels cinc boroughs les velles bus stop estan sent substituïdes per unes parades modernes amb marquesina inclosa —el que aquí en diuen un bus shelter (un recer). Val a dir que en molts indrets de la ciutat, les parades es limitaven simplement a un trist pal on s'hi sustentaven els rètols amb la numeració i el trajecte dels autobusos. En d'altres, sí que hi havia un recer però sense banc per a seure a esperar-hi el bus. Les parades noves —de vidre i acer— tenen sostre, il·luminació, un rètol amb el nom de la parada i plafons d'informació de les línies de bus i dels trajectes; i un banc per a seure-hi. I, evidentment —i aquesta n'és la seva primera raó de ser, no ens enganyem— una bona superfície reservada per a la publicitat. És estrany que al país on fa més de cent anys ja estampaven propaganda als colls de les camises, hagi hagut de ser una empresa europea la que hagi estès la publicitat en forma de parada d'autobús fins al lloc més recòndit dels cinc boroughs.

Dels dos batents que formen la parada i que haurien de servir per protegir els passatgers de les inclemències del temps, n'hi ha un —el més gran— que és el que conté l'anunci i és el més efectiu. L'altre és un vidre de dimensions més reduïdes que no serveix absolutament de res. Més, si tenim en compte que Nova York, quan hi arriba l'hivern, es torna una ciutat ventosa a l'assot del temporals de pluja i neu —que sovint cauen en horitzontal.

Amb tot, les noves parades d'autobús li donen a Nova York un toc de ciutat europea moderna ben estrany.

El contracte de l'empresa espanyola amb l'ajuntament de Nova York és per als propers vint anys i, a banda de les 3300 noves parades d'autobús, contempla la substitució de 330 quioscos de premsa i la instal·lació i manteniment de vint lavabos públics.


[+ A Madison Avenue han canviat les bústies de diaris velles per unes de noves amb un disseny que entona més amb la solera de l'avinguda]

3 comentaris:

  1. Aquests de CEMUSA també han guanyat el concurs de Boston i Miami... Van forts.

    ResponElimina
  2. Aquestes marquesines recorden les de Barcelona... o m'ho sembla a mi?

    ResponElimina
  3. Sí, s'hi assemblen molt. En són una versió modernitzada.

    ResponElimina