dimecres, 19 de desembre del 2007

"View of the World from 9th Avenue", Saul Steinberg (1976)

View of the World from 9th Avenue és la portada més famosa de les prop de noranta que Saul Steinberg va dibuixar al llarg de la seva carrera per al setmanari The New Yorker, en el qual va col·laborar durant sis dècades amb més de mil dues-centes il·lustracions.

A la portada, que va ser publicada el 29 de març de 1976, Steinberg hi representa una vista cap a l'oest des de la novena avinguda. En primer terme veiem un paisatge completament manhattanià; la desena avinguda i el riu Hudson. A l'altra riba, una franja prima representa New Jersey i un rectangle, que és tan ample com un parell de blocs de cases, els Estats Units. En aquest rectangle únicament hi ha dibuixats Washington DC —gairebé a Mèxic—, Texas, Utah, i Nebraska com a estats, i Xicago, Las Vegas, i Los Angeles com a ciutats. A la llunyania, l'oceà Pacífic —que en fa dos com el Hudson— i, més enllà, Japó, la Xina i Russia són tot el món que s'hi pot veure juntament amb Mèxic i el Canadà.

Tot i haver nascut a Romania, Steinberg va passar la major part de la seva vida a Nova York. En aquesta il·lustració, va voler plasmar amb la ironia pròpia d'un novaiorquès la visió que tenen de la seva presència al món.

Aquest és el primer d'una sèrie d'escrits dedicada a mapes curiosos relacionats amb Nova York:

--

1. "View of the World from 9th Avenue", Saul Steinberg (1976)
2. "The World As Seen by Most Americans", Unknown (1980s)
3. "A New Yorker's Idea of The United States of America", Daniel K. Wallingford (1936)
4. "New Yorkistan", Maira Kalman i Rick Meyerowitz (2001)

3 comentaris: