diumenge, 13 de gener del 2008

La quarta avinguda

Fourth Avenue

On és la quarta avinguda? Més d'un cop, i de dos i de tres, visites de fora de la ciutat m'han fet aquesta pregunta. I és que a Manhattan, entre la tercera i la cinquena avingudes, des del carrer 29 fins al Harlem River, no n'hi ha tan sols una d'avinguda sinó tres, designades amb un nom en comptes d'amb un número. D'est a oest: Lexington, Park i Madison. Quina d'elles és doncs la quarta? Només cal que mirem un mapa per veure que, equidistant entre la cinquena i la tercera, hi ha Park Avenue.

Park Avenue és, doncs, el que antigament s'anomenava quarta avinguda; al bell mig de la qual, des de 1832, hi havia la rasa dels trens del New York and Harlem Railroad. Una mena de carrer Aragó a la novaiorquesa. Als anys cinquanta del segle XIX, el tram entre els carrers 34 i 40 va ser cobert i, a la dècada següent, va ser rebatejat amb el nom de Park Avenue. Cent anys més tard, el 1959, el consell de la ciutat va aprovar el canvi de nom del tram de l'avinguda al sud de Grand Central Terminal, del carrer 17 fins al 32, pel de Park Avenue South. La quarta avinguda s'havia transformat en Park Avenue per a tot el tram que va de la part nord de Union Square fins al riu de Harlem.

I sí, Nova York té una quarta avinguda; el tram inicial de la vella quarta —la que naixia com a continuació de Bowery i que s'enfilava en direcció a la ciutat alta— encara conserva la denominació original, entre Houston i el carrer catorze.

5 comentaris:

  1. Miquel!!!!!
    Socorro!!!!!!!
    Entre les classes i la tesi no puc mes!!!!!!
    Uffff....
    Molts petonets...
    Neus

    ResponElimina
  2. A veure si parlem aviat...
    Neus

    ResponElimina
  3. hola noi! no se com ho he fet, pero quan he entrat aqui m'he trobat un post que deies que les primaveres a ny t'agraden, i anava a ser jo i dir-te que encara no es primavera, pero es clar. despres he vist que era del maig del 2007... i no ho havia llegit, claro, perque pel maig ja m'havia tornat la tia rara que soc ara, sense mirar blogs que abans vivia, ni res... a veure si el 2008 es, com diu l'amiga, l'any de la normalitzacio. de moment, primer dia de tonar a la teva vida. mola. muas!

    ResponElimina
  4. O jo o el teu blog, però un dels dos té dislèxia. O potser es que me l'estic mirant des de darrere.

    ResponElimina
  5. Carai!
    Una que va a petar a la primavera del 2007 i l'altre que s'ho mira des de darrere... ¿des de darrera de què? ¿de qui? ¿Té flors al cul aquest darrere? I, més important... ¿són flors de primavera, o una flor no fa estiu?

    Aquestes i altres preguntes, demà a la mateixa bat-hora i al mateix bat-canal.

    ResponElimina