dimarts, 3 de juny del 2008

Obama: “I will be the Democratic nominee”

Barak

8.55pm

Al llarg de tot el dia, un degoteig constant de superdelegats ha anat decantant la balança de l'elecció del candidat demòcrata cap al senador Barack Obama. A aquestes hores del vespre, el recompte de la CNN pronostica que només li fan falta quatre delegats més per assegurar la nominació. A les nou, hora en què tanquen les primàries a Dakota del Sud, s'espera que alguns dels superdelegats més llaminers (entre els quals Nancy Pelosi, Joe Biden, Al Gore i Howard Dean) facin pública la seva opció.

9pm

Les primàries toquen a la fi, i la CNN projecta que Barack Obama ja ha aconseguit 2119 delegats, un més dels necessaris per a ser designat presidenciable; és doncs, virtualment, el candidat del Partit Demòcrata per a les eleccions de la tardor. S'especula sobre l'hora en què sortiran a parlar els candidats i sobre què diran als discursos d'aquesta darrera nit de primàries.

9.30pm

La senadora Hillary Clinton comença el seu discurs des de Nova York. Després de fer un repàs de tot el trajecte recorregut fins aquesta nit, de les victòries i de tots els suports rebuts (més de divuit milions de vots); de quins eren i quins continuen sent els seus objectius en aquesta campanya: cobertura sanitària per tothom, fi de la guerra de l'Iraq, redreçament de l'economia americana, Clinton ha clos el discurs amb un “I will be making no desitions tonight”; deixa la porta oberta a una decisió que haurà de prendre els propers dies.

10.08pm

Barack Obama, acompanyat de la seva dona Michele, puja a l'escenari a Minnesota entre la cridòria de l'audiència, mentre per megafonia sona una cançó d'U2. Després de donar les gràcies, i de dedicar la nit a la seva àvia, a un quart d'onze anuncia que “I will be the Democratic nominee for President of the United States of America”. Parla de Hillary Clinton amb paraules de reconeixement per la feina feta, i diu que ha fet història en aquesta campanya i que els èxits que s'assoliran si esdevé president, en aspectes com la sanitat, seran èxits als quals Clinton hi haurà contribuït. Després de mitja hora de discurs, el tram final del qual ha pres un to de presidenciable: plantejant quines són les seves polítiques de canvi en oposició a les de John McCain, Obama ha baixat de l'escenari per a saludar els seus seguidors de les primeres files.


10.38pm


The New York Times
obre l'edició electrònica amb un OBAMA CLAIMS NOMINATION - First Black Candidate to Lead a Major Party Ticket. La nit, i les primàries, finalment són over.

7 comentaris:

  1. Molt bona la crònica, pas a pas.
    I tancada de manera sintètica i lapidària (accepció 3. fig. Es diu del discurs o de l'estil sentenciós i concís)

    ResponElimina
  2. Visca!!! Ara a guanyar als republicans!!! A veure si es poden aturar algunes de les conseqüències desastroses per a la humanitat de la guerra d'Iraq. Per ex., la creació de l'empresa privada de mercenaris de la qual parlava la Vanguardia d'abans d'ahir, a la Contra.

    ResponElimina
  3. Aquest home s'ha convertit fent un petit acudit, en "la gran esperança blanca".
    Ara falta saber si estan preparats per votar-lo o si la gent al final es quedarà a casa pensant que ni li va ni li ve.

    ResponElimina
  4. Ara trobo molt més interessants les eleccions nord-americanes. Com veieu des allà la possiblitat de ticket amb Hillary Clinton.

    ResponElimina
  5. Alguns diuen que seria la solució més idònia per a tancar les ferides i divisions al partit i assegurar-se la victòria.

    D'altres veuen a Clinton com un llast per a una candidatura de canvi i rupturista amb el passat com la d'Obama.

    Serà interessant veure com juguen les cartes.

    ResponElimina
  6. Faig tard per fer un oeoeoeoe?

    ResponElimina