diumenge, 22 de març del 2009

Lunchtime atop a Skyscraper

El 29 de setembre de 1932, uns carrers més al nord del magnífic gratacel amb que Nova York havia conquerit el cel un any enrere, el fotògraf Charles C. Ebbets va disparar la seva càmera i va immortalitzar un grup d'onze obrers de la construcció que feien una parada per dinar, asseguts en una biga del futur RCA Building, a centenars de metres d'alçada per sobre dels carrers de la ciutat. Ebbets era director fotogràfic de les obres de construcció del complex de catorze edificis d'estil Art déco que seria batejat amb el nom del filantrop John D. Rockefeller, Jr; i la fotografia, Lunchtime atop a Skyscraper, va ser publicada al suplement dominical del New York Herald Tribune el 2 d'octubre d'aquell any, i ha passat a la posteritat com una de les instantànies més famoses del Nova York dels anys trenta.



En fa 1: (res a dir)
En fa 2: Rothkefeller

12 comentaris:

  1. Corría la brama que era un muntatge, ja veig que no, menys mal perquè em queia un mite del meu imaginari ( o del de molts).

    ResponElimina
  2. Ostres, jo també espero que no sigui cap muntatge perquè, de totes les imatges que equivalen a N.Y., aquesta és una de les clàssiques-clàssiques.

    PS: Em suen les mans 5 segons després de mirar-me la imatge.

    ResponElimina
  3. Per cert, existeix una versió Lego de la cèlebre foto:
    http://www.redbubble.com/people/balakov/art/729641-3-lunch-atop-a-skyscraper

    ResponElimina
  4. Miquel,

    http://www.youtube.com/watch?v=1KV5OvHL1wU

    un testimoni de primera línia.

    una abraçada

    Ponç

    ResponElimina
  5. Jo també pensaba que era un muntatge... uf, jo que no tinc problemes amb l'altura ahi els hauria tingut!

    ResponElimina
  6. Quina meravella de foto. És una de les fotos més interessants que he vist mai...

    ResponElimina
  7. Muntatge o no, és fantàstica. Nova York des dels núvols, i el rectangle de Central Park al fons. Si pensem quines devien ser les mesures de seguretat a la construcció als anys trenta, no costa gaire imaginar que la instantània pot ser ben real.

    Pel que fa a la versió amb LEGO és de Mike Stimpson i forma part d'una sèrie de recreacions de fotografies famoses del segle passat.

    Ponç… molt bo el vídeo amb el senyor Eusebi!

    ResponElimina
  8. ostres quin vertigen m'agafa! m'encanta l'actitud de normalitat que adopten tots menys el de la nostra dreta que fot una cara de circumstàncies el tio...

    ResponElimina
  9. No, no. Que quedi ben clar que aquesta foto històrica NO ES cap muntatge. Afeccionat com soc a la historia, jo voldria afegir que tots els treballadors que surten a la foto o que treballaven en aquells temps en feines semblants eren membres d'una certa tribu indigena d'Upstate Nova York, que havia descobert que podien fer diners (cosa gens fàcil en aquells temps) fent aquesta mena de feines. Evidentment, tenien poca competició.

    ResponElimina
  10. Albert,
    El de la dreta duu una ampolla a la mà... i la mirada perduda. És l'únic que sembla que se n'ha adonat de la presència del fotògraf.

    Joan,
    És cert. Especialment en el cas de l'Empire State, la major part dels treballadors eren de l'Europa central i de l'est; però també hi van intervenir uns centenars de treballadors de la nació Mohawk, del nord dels Estats Units i del sud de Canadà i Québec (Iroquesos).

    ResponElimina
  11. Coincideixo amb novesflors i hi afegeixo de les més espectaculars també...

    ResponElimina
  12. Sempre que miro aquesta foto i m'agafa una mena de nus a l'estómac. Sí, tinc vertígen.

    Ara bé, superat el nus, és evident que la foto és fantàstica. Una icona no tan sols de Nova York sinó del segle XX.

    ResponElimina