The High Line… el parc
Comença a la intersecció de Gansevoort Street i Washington Street, s'enfila per sobre dels escorxadors del Meat Packing District (al nord del West Villlage) fins al carrer 34. És una antiga via de mercaderies elevada, una secció d'una mica més de dos quilòmetres de la West Side Line, que fou construïda als anys trenta i que és en desús des de 1980. La High Line, com s'anomena popularment, serpenteja per la riba oest de Manhattan; discorre a tocar dels edificis; alguns els travessa (com ara el de l'antiga fàbrica de galetes Nabisco (National Biscuit Company, Na-Bis-Co), i que des de fa uns anys va ser convertida en l'exitós i interessant Chelsea Market): és aquí on es carregava i es descarregava la mercaderia, abans que els camions li prenguessin la feina al tren.
Fa anys que les males herbes eren les usuàries úniques d'aquestes vies; però la feina voluntariosa de l'associació Friends of the Highline ha fet possible el miracle. La High Line es recupera; serà conservada com a mostra de la Nova York industrial del segle passat i entra al XXI transformada en un magnífic parc públic; un corredor verd a l'oest de Manhattan. De moment, al juny se'n va inaugurar el primer tram, que discorre de Gansevoort fins al carrer 20; i continuen treballant en el tram nord, que es vol obrir al públic l'any que ve. El vidre, la fusta, i el ciment nous, es combinen amb el ferro de l'estructura i dels trams de via originals. I la vegetació conserva l'aire silvestre i caòtic de les males herbes, però ara calculat al mil·límetre. Un passeig per la High Line és especialment recomanable al capvespre, amb la posta de sol sobre el Hudson i la llum que il·lumina Manhattan que, des d'allà dalt, es veu des d'una nova perspectiva.
Així ja s'ha acabat la reforma? Una altra cosa a veure a Manhattan. I per sota com es veu? Espero que duri i no es degradi perquè és una idea genial.
ResponEliminaPer cert, només afegir un comentari gremialista:
El projecte és iniciativa de l'associació 'Friends of the Highline' però la materialització és fruit de la colaboració de Field Operations (l'estudi del paisatgista James Corner) i Diller Scofidio+Renfro (els arquitectes que crec que estan fent la reforma del Lincoln Center i autors del pavelló 'Blur Building').
Precisament fa dos dissabtes va sortir a la secció "El Viajero" de El País. D'aquí poquet estarem per allà fent una volta al capvespre.
ResponEliminaSempre seguint les recomanacions del savi Miquel.
:)
ResponElimina