dimecres, 7 d’octubre del 2009

Llibres i ciutat

Brooklyn Tower (1)

Ja començo a acumular força literatura sobre Nova York. Els tinc disposats un al costat de l'altre en un prestatge. Hi ha guies, novel·les i relats personals que tenen com a teló de fons la ciutat; l'edició del 2005 de la Fodor's, que vaig comprar in situ i que em va fer de guia en la primera presa de contacte amb l'illa de línies verticals; el llibre del Capdevila, que els amics van regalar-me quan vaig llegir la tesi, aviat farà cinc anys; i que, tot i que no ho hagi dit mai fins ara, potser té bona part de culpa d'això que estàs llegint. Hi ha els Dos Passos, Capote, Auster, Smith, Selby Jr., Lethem, Cunningham, Krauss i Safran Foer, al costat dels Mitchell, Berger, Lopate, Gopnik, Kennedy, Hamill, Koolhaas —per prescripció d'un cibernauta—, i dels més propers Muñoz Molina, González, Pla i Capdevila.

A la recerca del proper volum, ressegueixo amb el dit els prestatges de les seccions que, sobre Nova York, hi ha en moltes de les llibreries de la ciutat*. Darrerament, n'he trobat un (una autobiografia) que és el que m'ocupa la lectura nocturna i que ha estat una gran descoberta (inesperada).

*Això em recorda que tinc una sèrie d'escrits pendents sobre les llibreries de Nova York.

6 comentaris:

  1. Has donat al clau!!!

    LLibres: en tinc acumulats una bona pila. Tots amb el mateix rerefons. La ciutat dels gratacels. La gent em pregunta, i no te'n canses?
    La resposta és òbvia, NO.

    Alguns títols i autors:
    Colum McCann, A este lado de la luz
    Philip Roth, Sale elEspectro
    Edward Lewis Wallant, Los inquilinos de Moonbloom
    JD Salinger, Nueve Cuentos
    Cathleen Schine, Neoyorquinos
    Alfred Kazin, Un paseante en Nueva York
    George Steiner en el New Yorker
    El secreto de Joe Gould, Josep Mitchell
    Los ojos vendados Siri Husdvedt
    Cosmópolis, Don Delillo
    En compañia de genios: memorias de una librera de NY, Frances Steloff

    Aquesta ultima explica la historia de la mítica Gotham Book Mart.

    En fi, un tastet!!

    Salut i llibres

    ResponElimina
  2. una sèrie d'escrits pendents sobre les llibreries de Nova York?!
    Vinga doncs!
    ;)

    ResponElimina
  3. És ben bé que un cop entres en el món literari d'una ciutat no en vols sortir mai. A mi m'ha passat amb NY, Venècia i Berlín.

    M'apunto els desconeguts, per a mi, Lopate, Gopnik, etc. I n'afegeixo un altre: "Sidewalk Critic, Lewis Mumford's Writings on New York". És un recull dels articles que Lewis Mumford va escriure per la columna "Sky Line" del New Yorker durant els anys 30.

    Espero el post de llibreries!

    ResponElimina
  4. Aquest bloc està en estat de gràcia. Mereixeria tenir una versió física per guardar-la, en un lloc privilegiat, en el prestatge de llibres sobre Nova York.

    ResponElimina
  5. Cesc, joan,
    Gràcies per les recomanacions! De la teva llista, Cesc, només en tinc el de Joseph Mitchell, en el volum d'obres completes "Up in the Old Hotel". La resta els poso a la llista.

    En propers apunts en podem comentar alguns. I ja en faré una llista amb els títols i els inclouré en un comentari addicional.

    Oriol,
    M'apunto també això de parlar de les llibreries de la ciutat.

    Ventura,
    …tard o d'hora :)

    ResponElimina
  6. Si si, has donat just al clau :)

    Salut!

    ResponElimina