dijous, 4 de març del 2010

Nevertheless, nevertheless, nevertheless

L'expresident Jordi Pujol ha pronunciat aquest vespre la conferència Europe & The United States in Today's World. Jordi Pujol ha estat convidat per The Catalan Center at New York University, a iniciativa del professor de Princeton University, Carles Boix, i del Program in Contemporary European Politics d'aquesta universitat. En la conferència, l'expresident ha navegat en un mar de generalitats sobre el pes d'occident (i les diferències del paper dels Estats Units i d'Europa) en l'escenari polític i econòmic mundial. Fins aquí tot bé i res de nou. Després, però, han fet acte de presència els valors, el pes de la demografia, la immigració i la identitat en la construcció europea, i, en aquest punt, al meu parer, el discurs de l'expresident ha començat a grinyolar. Per què els valors que s'atribueixen a occident són els únics vàlids i han de ser els hegemònics? En comparteixo el discurs quan parla del respecte als drets humans (que, per cert, no són garantits a tot occident) i, en el cas de l'extensió de drets socials a l'europea, però no quan fa referència a les polítiques (o no-polítiques) de natalitat dels estats membres de la Unió, o a la immigració i al suposat perill que pot representar per als valors i la identitat del país receptor. Tot i això, ha acabat amb una mirada positiva al futur i a la integració del “melting pot”. I amb un final, micròfon en mà i en català, amb tocs de talk show, que ha estat (amb diferència) la millor part de l'acte.

5 comentaris:

  1. No seré gaire objectiva, perquè tinc admiració per la seva persona, però això és el que se li dóna millor.

    Espero que tinguessis ocasió de saludar-lo personalment. :-)

    ResponElimina
  2. Amb 79 anys, continua tenint una energia envejable. Després de la conferència, els assistents vam poder-hi intercanviar unes paraules. Es va mostrar molt cordial i interessar per saber a què ens dedicàvem i va conversar amb molta gent. També hi havia qui s'hi feia fotografies; com si l'expresident fos una estrella del rock.

    Encara que no comparteixo part del seu discurs, reconec la solidesa del president Pujol; que va aconseguir congregar anit a NYU a bona part de la colònia catalana de Nova York.

    ResponElimina
  3. És una mena d'estrella de rock que fa volar el seus fans. Vaig ser víctima del seu encant un Sant Jordi en què li vaig demanar una dedicatòria per un llibre per al meu pare. Em va seduir la seva rapidesa i intel·ligència en escollir el millor discurs per seduir en 15 segons

    ResponElimina
  4. De Pujol només n'hi ha un...
    Canviant de tema, acabo de veure que Vincio Capossela ha desembarcat a NY per dos dies. Molt recomanat!!! Si pots no t'ho perdis.
    VINICIO TOUR

    ResponElimina
  5. Sóc una crack! Estava mirant una repetició d'un programa de fa 3 dies. Sense comentaris.

    ResponElimina