dimecres, 17 de gener del 2007

Subvertising


Subvertising. Culture Jamming. Adbusting. Aquests són els termes amb què es coneix una forma d'activisme públic que s'oposa al capitalisme desenfrenat i a l'imperi de les grans corporacions. Fa ús dels mateixos mitjans de propaganda, dels mass media, que propaguen les imatges corporatives i cerca donar-los la volta per posar de manifest les contradiccions que existeixen entre la imatge corporativa i la realitat de les corporacions. La pràctica del subvertising, de l'anglès subvert (subvertir v. tr. Tirar a terra, destruir, (l'ordre establert, els principis, una regla, etc.) i advertising (publicitat f. Sistema comunicatiu propi d'un determinat grup social format per uns emissors i uns receptors, uns mitjans i, de vegades, uns temes.) s'ha convertit en expressió i corrent cultural. És l'art de laresistència cultural. Pretén sabotejar campanyes i corporacions. Posar en evidència les mentides que s'hi amaguen.


Un dels altaveus d'aquest moviment és Adbusters - The Media Foundation; una organització no governamental radicada a Vancouver, que publica la revista Adbusters. Adbusters, amb 120.000 exemplars de tirada, es finança mitjançant les aportacions dels lectors, dos terços dels quals als Estats Units, i les subscripcions a seixanta països. La revista tracta temes de política internacional, mediambientals, econòmics i socials des d'una vessant combativa i radical. Adbusters sacseja el lector també visualment amb un concepte gràfic i artístic vanguardista, que ajuda a ressaltar el missatge. Com ells mateixos es defineixen,

We are a global network of artists, activists, writers, pranksters, students, educators and entrepreneurs who want to advance the new social activist movement of the information age. Our aim is to topple existing power structures and forge a major shift in the way we will live in the 21st century.

Adbusters han endegat campanyes com ara Buy Nothing Day o TV Turnoff Week, i com la que és vigent aquesta setmana Slow Down Week, January 14-20, 2007.



Parafrasejant Bob Marley,
Yeah, we're jamming, jamming
I wanna jam it with you
We're jamming, jamming
I'm jammed, I hope you're jamming too

3 comentaris:

  1. Miq. Et recomano que vegis un docu titulat "Surplus". Crec que t'encantarà.

    ResponElimina
  2. Buenas miq, així m'agrada que facis activisme polític. Vigila amb el que dius no fos cas que el senyor google et censuri... Fins aviat, Jon

    ResponElimina
  3. hagfish:
    Suposo que al senyor Google tanselienfotrà: deu tenir coses més interessants per a ocupar el temps que no pas aquest humil bloc. Per si de cas, a la bandera d'Adbusters no hi surt el logo dels amos de Blogger. Si no, sempre som a temps de moure La Llumenera de lloc.

    xavi:
    Queda apuntat el doc
    Surplus: Terrorized Into Being Consumers.
    Merci per la recomanació!

    ResponElimina