dimarts, 20 de març del 2007

Basquiat

Pay for soup
Build a fort
Set that on fire

SAMO

Brooklyn —una de les catorze ciutats que compta Monzó en un dels seus darrers llibres— ha dut al món força fills pròdigs. Un d'ells es passejava ahir per les sales de Barcelona & Modernity.

El meu primer contacte amb Nova York va ser a la primavera de dos mil cinc. No hi vaig venir per a fer-hi el turista; però és difícil arribar per primer cop a aquesta ciutat i no acabar fent-lo. A diferència dels turistes que no surten de la ruta que duen marcada –i a NY això vol dir indefectiblement Manhattan–, em vaig aventurar a perdre'm per Brooklyn. Potser, inconscientment, cercava l'estanc d'Smoke i Blue in the face, tot i que el que de debò m'hi duia era l'exposició monogràfica que, disset anys després de la seva mort, Brooklyn dedicava a un altre dels seus fills pròdigs: Jean-Michel Basquiat.

Basquiat

Basquiat, de mare porto-riquenya i pare haitià, dormia dins d'una caixa de cartró a Tompkins Square, i pintava grafits que signava com a SAMO (Same old shit) a les parets de l'East Village. Eren finals dels setanta.

La carrera de Basquiat va ser meteòrica i va tenir un final tràgic. Amb vint-i-un anys va participar al group show de mil nou-cents vuitanta-ú del P.S.1, amb vint-i-dos va conèixer Andy Warhol, amb qui treballaria i establiria una estreta amistat, amb vint-quatre fou el pintor més jove que mai ha participat en una Whitney Biennial, i amb vint-i-cinc la seva obra era reconeguda internacionalment amb exposicions monogràfiques i bones vendes. Basquiat va morir el dotze d'agost de mil nou-cents vuitanta-vuit d'una sobredosi d'heroïna, als vint-i-set anys, al seu estudi del Lower East Side.

L'agost de mil nou-cents noranta-sis, quan es complien vuit anys de la seva mort, es va estrenar Basquiat, el biòpic que el neo-expressionista Julian Schnabel, reconvertit en cineasta, li dedicà al seu company de moviment. La cinta, una adaptació lliure de la vida del pintor de Brooklyn, compta amb una genial i histriònica encarnació d'Andy Warhol feta per David Bowie.

Al maig de dos mil cinc, vaig descobrir Brooklyn. Tot just quan Brooklyn es reconciliava amb SAMO.

4 comentaris:

  1. Desconeixia aquesta història! Merci nen!

    ResponElimina
  2. Jo que tinc una ja proverbial poca memòria, recordo moltíssim aquesta expo; no coneixia Basquiat i em va encantar. Per cert, dada de freakie d'Humanitats, va morir amb 27 anys, com Masaccio.

    ResponElimina
  3. Dada de fric aficionat a la música: Jean-Michel Basquiat (amb J) va morir amb 27 anys com Janis Joplin, Jimi Hendrix i Jim Morrison (tots tres amb J). Sort que Masaccio nomia Tommaso.

    ResponElimina