dimarts, 10 d’abril del 2007

Ciutadans

Hi ha gent a qui no agrada
que es parle, s'escriga
o es pense en català.
És la mateixa gent a qui
no els agrada que es parle,
s'escriga o es pense.

Ovidi Montllor









Ciudadanos de Segunda
Duració: 46 minuts
Documental de El Mundo TV
emès a Telemadrid el nou d'abril de 2007.


Aixafem el feixisme. Pere Català Pic (1936).
A l'exposició Barcelona and Modernity.

14 comentaris:

  1. jo crec, amic Miq, que hem de ser més llestos que ells. Quan un posa bronca, nosaltres diàleg. A més és queixen que no poden parlar català i gairebé tots els entrevistats els han parlat amb castellà...

    ResponElimina
  2. D'aquest documental dues coses em semblen especialment misterioses dins del general deliri: la primera que incloguessin Sardenya sencera (i no només L'Alguer)als PP.CC. I l'altre que llegissin el text de O.M. que reprodueixes aquí. Entenc la intencionalitat d'això de Sardenya (mostrar els catalans com a imperialistes insaciables) però no aconsegueixo de veure-la-hi en això de l'O.M. En qualsevol cas em va encantar que la treiessin perquè poques coses hi ha més certes que aquestes paraules de l'Ovidi.

    ResponElimina
  3. Just acaba de començar Minoria, a la vegada que obria el teu blog. Coincidiu!! Ells parlen del mateix documental que tu... Ara me'l miraré... Em posaré nerviosa? Em coneixes... M'ho estalvio??? No, ja saps que em va la canya! Hi fotre'm humor! Després ho comentem! Un petonet ben català (pel que pugui ser!!)

    ResponElimina
  4. Veig que, com tants d'altres cops, coincidim en moltes coses. Fins aviat

    ResponElimina
  5. Crec que les paraules de l'Ovidi hi són en plan "lo que hacia Franco con el catalán ahora lo hacen ellos con el castellano".

    És delirant tot plegat.

    A Espanya haurien d'estimar la cultura catalana com a pròpia i no com aliena, si es que volen que els catalans no ens sentim aliens a Espanya.

    ResponElimina
  6. Molt ben trobades les paraules de l'Ovidi Montllor. Jo ahir vaig intentar veure el reportatge sencer però vaig ser incapaç per la ràbia que em fotia.
    Crec que el govern català hauria de fer alguna cosa, ara, ho dubto. No van fer res quan el Borbó va dir que el castellà mai havia sigut llengua d'imposició.

    ResponElimina
  7. A mi el tros que em va fer tronxar de riure és quan els pregunten pel "Diccionario de Cataluña"...el pobre alumne diu "Si, nos lo enseñan, és de un tal Josep..." Y la periodista ho presenta com la gran prova que en saben molt del "Diccionario de Cataluña" i els demana si els ensenyen "el diccionario de España?" Aixxx. Què bo! La pobre. Aquí es demostra com li ha anat l'escola a la reportera. L'èxit amb majúscules de l'escola monolingüe castellana.

    També em sembla genial l'ús de la càmera oculta. Li dóna dramatisme i remarca el perill a què es veuen exposats els "reporteros pátrios" quan entren en un d'aquests correccionals que són les escoles de primària a casa nostra.

    S'ha de veure més d'un cop per a treure-li tot el suc. Espada, Boadella, Caja... els grans intel·lectuals del "qué hay de lo mio" com que no cobro de la Generalitat i em paga el gobierno de la Comunidad de Madrid...més que joglar, "bufón" i força patètic... es devia veure de director del TNC. Caja, acusat d'agressió a una companya fou inhabilitat temporalment (seguint les passes del Tubau): model "funcionario del estado", es pensen que no se'ls pot exigir res, que han estat assignats a una plaça per designació divina i que poden exercir "en la lengua del imperio" a qualsevol dels confins "donde nunca se pone el sol".

    ResponElimina
  8. Estimat Miq, no podria expressar millor el que sento de com ho has fet tu.

    L'única cosa que no comparteixo amb tu és la necessitat de veure més d'un cop el pamflet per treure-li suc. El meu metge no m'ho permet.

    ResponElimina
  9. Jo no ho he pogut resistir més de 15 minuts. No val la pena gastar saliva cibernètica, però el roportatge té tota la raó: aquí als "ciudadanos de segunda" s'els discrimina tant que arriben a president de la Generalitat

    ResponElimina
  10. miq! i tots!
    jajajajajajajajajajajajaja

    ResponElimina
  11. acabo de veure el reportatge i realment m'he quedat impresionada. Et dono les gracies per haver-lo linkejat i aixi haver-lo pogut veure. Crec q ara mateix necessito escampar la boira pq la mala llet no es gaire bona.

    ResponElimina
  12. Miraré de riure... potser serà l'única manera de veure'l sencer!!!

    ResponElimina
  13. Sobre aquest documental se'n està parlant massa a catalunya... de que ens queixem els catalans, de què no ens respecten a catalunya... jo visc amb un catalanista radical, d'aquells que sempre es queixa de que els estats espanyols i francés no respecten els catalans, pero ell, lluny de donar exemple, no sap ni respectar al seu company de pis quan dorm... es pot sebre de què ens queixem? en el fons tots sóm... com hagues dit en felipe gonzalez "la misma mierda"

    ResponElimina
  14. xavi:
    davant de grans fites de l'audiovisual com aquesta, només en queda la ironia i la intel·ligència.

    bq:
    les paraules de l'Ovidi resumeixen moltes de les coses que diem. Són com un bumerang que els torna als autors del documental.

    sisplau, sisplau:
    respira, agafa aire (sisplau) ;-)
    hahahaha

    hagfish:
    coincidim, almenys en uns mínims de sensatesa.

    Odalric:
    Espanya ha de fer un pas de gegant cap a la modernització democràtica. Sobretot en les formes, però també en el fons.

    diarimef:
    Jo crec que ho hem de deixar córrer. No caure en el parany i no dónar-li més rellevància que la que té. I, a més, les lleis són del seu costat.

    defak:
    estic d'acord que no cal gastar saliva cibernètica...potser per això només vaig penjar l'enllaç, perquè cadascú pogués jutjar per si mateix. Cal estar informats.

    Dejà vie:
    De res.
    Escampa, escampa, que les emprenyades no són productives i menys per coses com aquesta. Benvinguda.

    gemma:
    si, val la pena riure :-))
    El documental dels disbarats
    I veure'l per saber com intenten "educar" a la gent.

    pau:
    es pot saber què fa el teu company "radical" per no deixar-te dormir??
    espero que la cosa no vagi a més. Una mica de diàleg?
    Per cert digues-li que es deixi d'històries i que no cal fixar-se tant en què diuen i que deixen de fer Espanya i França sobre Catalunya. Cal que construïm un "estat a l'ombra" d'esquenes a aquests dos estats.

    ResponElimina