dilluns, 7 de maig del 2007

Catorze ciutats comptant-hi...

Astrodome Frankfurters

Nova York són moltes ciutats en una i, pel mateix preu, te les endús totes posades. Per començar, el Nova York d'ara és Nova York i és Brooklyn. Brooklyn, un dels cinc borough —mena d'entitats per sobre dels barris i dels districtes—, era ciutat en temps de La Llumanera i des de 1898 forma part de la gran urbs. Brooklyn, el Breukelen dels primers pobladors holandesos, fou el primer municipi que va existir en aquesta regió a mitjans del disset, i a l'actualitat és un popurri multicultural, multiètnic i multireligiós que, en nombre d'habitants —dos milions i mig— seria la tercera ciutat més poblada dels Estats Units, rere Los Angeles i Xicago.

Aquest darrer cap de setmana, vam fer una incursió, aprofitant el bon temps, al Coney Island de reminiscències loureedianes i woodyallenesques; a aquesta primera línia de costa brooklynite amb fira i parc d'atraccions, sota la muntanya russa del qual (Cyclone) es va criar Woody Allen; sempre segons la seva filmografia. Doncs bé, les reminiscències, si en queda alguna, són ben amagades sota la sorra de la platja. L'únic llustre del passat de Coney Island, de la zona d'esbarjo urbana davant del mar, freqüentada pels novaiorquesos des de finals del dinou, és la brillantor de l'oli amb què fregeixen el fast food als xiringuitos de primera línia.

Nova York són moltes ciutats en una, i Brooklyn n'és una d'elles. I Brooklyn són moltes ciutats en una, i ja em perdonareu la reiteració. Després d'afartar-nos a l'illa conillera (Konijn Eiland, en neerlandès), en tots els sentits i amb tots els sentits, vam creuar Brooklyn gairebé de punta a punta, de sud a nord, i vam passar en pocs segons de l'Índia de Gandhi al call d'una ciutat centreeuropea del divuit.

6 comentaris:

  1. Moltes ciutats i totes a l'abast de la mà...

    Feia temps que no et mirava el Flickr (siusplau siuslpau) i hi tens petites joies puta :-)

    ResponElimina
  2. Tinc un bon mestre!
    Demà Arcade Fire. Uoooooo!!!

    ResponElimina
  3. A la pel·lícula "A.I", l'obra mestra d'Stephen Spielberg. Sí, obra mestra... acaba a Coney Island... en un coney island inundat... en una ciutat, on abans neixien els somnis...

    ResponElimina
  4. Potser se'ls han avançat al duet Kubrick-Spielberg i els somnis fa temps que descansen sota la mar, a Coney Island.

    ResponElimina
  5. Quina enveja, deu meu...

    (A.I. Obra mestra?? necessito un article-aclaració) :)

    ResponElimina
  6. Jo no l'he vista... o sigui que no puc dir-hi la meva ;-)

    ResponElimina