Vik Muniz
La interessant P.S.1 a Long Island City, Queens, va acollir entre l'onze de febrer i el set de maig la retrospectiva Vik Muniz: Reflex. Aquesta exposició, organitzada pel Miami Art Museum i que ha passat pel Contemporary Art Museum de la University of South Florida, el Seattle Art Museum, i que es podrà veure aquest estiu al Museum of Contemporary Art de San Diego i, a finals d'any, al Musée d’art contemporain de Montréal, repassa l'obra més recent de Vik Muniz, artista plàstic que va néixer el 1961 a São Paulo i que viu i treballa a Brooklyn.
La mostra la formen un centenar d'obres fotogràfiques, fetes des de 1988, amb què l'artista paulista documenta les imatges que crea mitjançant matèria ben diversa. Terra, sucre, filferro, corda, xocolata, sang artificial, diamants o caviar són alguns dels elements que Muniz empra a les seves creacions. Imatges inspirades en l'actualitat, imatges preses de grans obres d'art històriques: com la Medusa de Caravaggio plasmada en un plat d'espaguetis amb salsa marinara, el retrat doble de Mona Lisa fet amb confitura i mantega de cacauet, o la recreació de Saturn devorant un dels seus fills de Goya, que forma part de la magnífica sèrie Pictures of Junk; composta d'obres creades amb rampoines i andròmines rescatades de la brossa (vídeo: Pictures of Junk Series: An Interview with VIK MUNIZ). Els autoretrats i els retrats de personatges cèlebres, com els brasilers Lula i Pelé, de la sèrie Pictures of Magazines, fets amb els bocins de paper que deixen les màquines perforadores. O la sèrie Pictures of Clouds, en les quals mitjançant skywriting dibuixa siluetes de núvols al cel, que després fotografia. La mostra la completen fotografies de les sèries Pictures of Pigment, en que reprodueix —entre d'altres— les pintures de Monet de la catedral de Rouen, i Pictures of Diamonds i Caviar Monsters, en què recrea, amb diamants, retrats d'actrius de Hollywood (Marlene Dietrich, Bette Davis) i, amb caviar, monstres del cinema (Dràcula, Frankenstein).
Muniz ens fa proposicions visuals. Treballa amb la formació i el processat de la informació visual, en com aquesta és percebuda per l'espectador. Muniz juga constantment amb la percepció i la interpretació de la imatge. Muniz, un nom contemporani a tenir en compte.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada