dilluns, 26 de novembre del 2007

Music Is My Hot, Hot... Money

Des de fa un cert temps, la cadena de cafeteries hegemònica a la ciutat ha diversificat el negoci i ha començat a vendre altres productes que van més enllà de les begudes i dels cafès de noms impronunciables que la caracteritzen. No parlo pas dels tradicionals muffins o brownies ni de la resta de pastries per sucar al cafè, sinó de tota mena d'objectes de regal.

Primer, van ser els complements i accessoris de temàtica cafetera (tasses, gots, termos), els paquets de cafè per endur-se a casa (de mil barreges i sabors i amb sèries temàtiques segons l'època de l'any), els llibres (sobre l'art del cafè) i tot tipus de xocolata —element rei i imprescindible per a acompanyar una tassa fumejant de cafè.

Després, la música. Seleccions per ambientar un ambient casolà i relaxat, de nadales, de soul, de blues, la música que sona al fil musical de l'establiment, etcètera. Hi ha discos —posem pel cas el de Bob Dylan— que d'entrada, fins i tot, s'han venut en exclusivitat als establiments de la cadena.

Més tard, el partenariat amb Apple i la seva omnipresent botiga iTunes ha dut a la xarxa d'establiments cafeters discos en format targeta de plàstic; això sí, amb l'efígie del cantant o la portada impresa a l'anvers i, simplement, una banda per a rascar al revers, darrera la qual s'hi amaga el codi que et permet la descàrrega en línia de les cançons del disc. Si dus el portàtil a sobre —i molta gent en aquestes cafeteries l'hi duu— pots comprar i sentir instantàniament la música que has comprat en format plàstic fent ús de la connexió wi-fi del local.

Aquesta immediatesa fa un salt més enllà amb la introducció de l'iPhone i del reproductor iPod Touch. Tots dos aparells porten incorporada una connexió sense fils a la xarxa i un botó virtual —perquè aquí tot és tàctil— que és la porta d'entrada a la botiga iTunes. Quan el toques, s'obre l'aplicació de compra de cançons amb la particularitat que detecta on et trobes i, si ets a la cafeteria, te n'apareix el logo en pantalla. A banda d'això en primer terme tens la cançó que en aquell moment està sonat al fil musical de l'establiment i tot el llistat de cançons que han sonat abans i que sonaran. En pots sentir una mostra i totes elles, evidentment, les pots comprar —que és del que es tracta— simplement clicant la pantalla del telèfon. La immediatesa al servei de fer calers.

2 comentaris:

  1. A veure si aprenem de l'exemple aquí, ara q n'hi ha com a volets.

    ResponElimina
  2. Nota a peu de pàgina pels lectors que viuen fora dels EUA:

    La banda sonora (i visual) del post, ja apuntada al títol, és aquesta.

    ResponElimina