dissabte, 10 de novembre del 2007

Norman Mailer (1923—2007)

L'escriptor, periodista i guionista nord-americà Norman Mailer ha mort avui a l'hospital Mount Sinai de Nova York. Mailer és considerat, juntament amb Truman Capote, Joan Didion, Tom Wolfe i Hunter S. Thompson, una de les veus més destacades del New Journalism, corrent periodística que va néixer als anys seixanta als Estats Units de la no ficció literària i que va ser inaugurada per la novel·la de Capote, A sang freda.

Norman Mailer va néixer el 1923 al si d'una família d'immigrants jueus d'origen lituà, a Long Branch, New Jersey, i va créixer a Brooklyn. El 1939, amb setze anys, va ser admès a la Universitat de Harvard per estudiar-hi enginyeria aeronàutica. A Harvard va començar a escriure i va publicar el seu primer relat. S'hi va graduar el 1943 i aquell any el van reclutar a la Segona Guerra Mundial, en la qual va servir al Pacífic.

Acabada la guerra, el 1948 va entrar a La Sorbona a Paris. Aquell mateix any va publicar les seves experiències durant la guerra al llibre The Naked and the Dead, que el faria mundialment conegut.

Als anys 50 va treballar de guionista per a Hollywood, va escriure assaigs contra-culturals i, el 1955, va fundar en un apartament de Greenwich Village —juntament amb Ed Fancher i Dan Wolf— el setmanari artístic gratuït The Village Voice, que continua en actiu.

De fort activisme polític, tant a través dels seus assaigs com en l'acció directa, Mailer va cobrir com a periodista diverses convencions del partits Republicà i Demòcrata, va participar i va ser arrestat en les protestes contra la Guerra del Vietnam i, el 1969, es va presentar i va perdre les primàries del Partit Demòcrata per a l'alcaldia de Nova York. El seu programa contemplava la secessió de la ciutat de Nova York per a convertir-la en el 51è estat de la unió.

Al llarg de la seva carrera, Mailer va ser guardonat amb dos premis Pulitzer; el primer, al 1968, per The Armies of the Nigth, que narra la Marxa cap al Pentàgon de l'octubre d'aquell any per a protestar en contra de la Guerra del Vietnam, i el segon, al 1980, per The Executioner's Song, basat en la vida de Gary Gilmore, un condemnat a mort que va ser executat el 1977. En el número d'agost de 1969 de la revista Life, va cobrir l'arribada de l'home a la lluna.

Altres obres de Mailer són The Deer Park (1955), sobre la corrupció dels valors artístics i socials a Hollywood; An American Dream (1965), en el qual, a partir de l'assassinat d'una dona a mans del seu marit, esbossa un viatge surrealista a través de les estructures de poder i les obsessions de la societat urbana moderna dels Estats Units; elements que tornen a ser presents a Why Are We In Vietnam? (1967), en el qual contempla la violència com a factor inherent a la manera de ser dels americans.


[+ La foto que il·lustra aquesta entrada és obra de Henry Grossman i s'hi veu Norman Mailer al seu apartament de Brooklyn el juny de 1965]

5 comentaris:

  1. The Naked and the Dead és un llibre que em va impressionar molt en el seu moment, me'l vaig llegir en tres vesprades.
    Descanse en pau, un altre gran que se'n va.

    ResponElimina
  2. Un mite.

    En el meu cas, l'admiració se l'enduen The Armies of the night i Why are we in Vietnam.

    Un dels pocs grans que encara quedava, amb Capote, Hemingway i quatre gats més.

    ResponElimina
  3. Ara hauré de fer allò que fa tanta ràbia que és començar a llegir algú quan es mor...

    ResponElimina
  4. ... aquí els de Georg von Holtzbrinck Publishing Group (amos de Henry Holt and Co. i Picador) són els que es deuen estar fregant les mans. Un altre "backlist book" que incrementarà les vendes aquest any.

    ResponElimina
  5. mmmm no he llegit res d;ell.... quin llibre recomanes miq?

    ResponElimina