dimarts, 15 de gener del 2008

Jangueando en Nueba Yol

Other Music

Nova York és la ciutat de la comunicació oral. De ben segur que fa les delícies de qualsevol que es dediqui a la cosa lingüística; des dels especialistes en l'anàlisi del discurs, els sociolingüistes i els experts en llengües del món, fins als estudiosos del fenomen de les llengües en aposició i de l'alternança de codi lingüístic (el cas paradigmàtic de l'spanglish).

Permeteu-me la llicència (per deformació familiar), i és que aquest primer paràgraf era per emmarcar que en aquesta ciutat s'hi xerra molt; vaja, que s'hi garla pels descosits. En cafès, als parcs, al metro. Les primeres setmanes de viure aquí i de veure-ho, no m'ho podia creure; jo que venia amb tots els prejudicis de com ha de ser una gran ciutat! Val a dir, que els prejudicis —per no dir una altra cosa— em van caure a terra a les primeres de canvi.

La veritat és que te n'empeltes aviat, d'aquesta manera de fer tan novaiorquesa. Diumenge al vespre, a la meva botiga de discos de capçalera —sí, sí, de discos, ho heu sentit bé: aquelles coses rodones i aplanades que funcionaven com a suport per a la música en l'era pre-mp3. Doncs al que anàvem, diumenge al vespre a Other Music, que és la botiga en qüestió, una dona se'm acosta mentre li estava fent un cop d'ull al darrer disc del grup de música amaziga Tinariwen (Aman Iman, Independiente 2006), que els encarregats de la botiga han seleccionat com a millor disc de l'any: editat als Estats Units al 2007 per World Village. La dona em diu que no m'ho rumiï dues vegades, que me l'endugui, que ella en va llegir la ressenya que en feien els de la botiga fa un parell de setmanes i que és bo de debò, que no em decebrà pas.

Li vaig fer cas i li he de donar la raó i les gràcies per la recomanació. És un gran disc. I pels amants de les llengües i dels alfabets, amb què començàvem l'escrit avui, el disc és cantat en tamazight i les lletres transcrites en tifinagh, l'alfabet dels tuaregs.

6 comentaris:

  1. Puc dir que no m'agrada el nou disseny de la Llumenera? A banda de que se'm desmunta una mica només veig un post i no sé com anar als anteriors, i tampoc puc fer servir el teu blogroll com a guia!

    ResponElimina
  2. Completament d'acord amb en defak. Les diferents tipografies excel·lents però m'agradava més i trobo més cómode la versió anterior

    ResponElimina
  3. Eso, eso, menos minimalismos y demás mariconadas comunistas! Volem teca ;) Gimme da posts!

    ResponElimina
  4. Manifestació a la plaça St. Jaume dissabte a les 17:00.

    ResponElimina
  5. No passeu pena... Sempre podeu consultar la web de La Razon o de la Cope que molen mes.
    ;-)

    ResponElimina
  6. Sobre les novetats del blog, cal pensar que la deconstrucció es convertirà en "En construcción". No està malament que cada dia apareigui el post de cada dia, monogràfic. I, per a més coses només cal anar a l'arxiu.
    Per cert, el grup Tinariwen m'ha semblat molt bo. I el link de tifinagh m'ha fet tornar a una escriptura mil.lenària, d'origen fenici, molt original. Actualment, algunes dones la fan servir per escriure a la sorra tot de missatges efímers, fent actes de presència al mig del desert...

    ResponElimina