dijous, 24 de gener del 2008

Pla a Nova York (IV)

Divino Niño

Primeres impressions de Pla a Nova York. Tot just ha arribat. El Guadalupe és amarrat al moll a Hoboken i, un cop creuat el Hudson amb ferryboat, Pla trepitja per primer cop la ciutat.

Nova York és una ciutat de tendes, de petits —i grans— comerços particulars. Hi ha quilòmetres i quilòmetres de carrers en què les tendes se succeeixen sense interrupció, amb una profusió que a Europa és difícil de trobar. Una de les coses que contribueixen, doncs, a la formidable vida d'aquesta ciutat són els aparadors. Excepte en els barris estrictament residencials (com veurem més endavant), la tenda, el store, domina amb gran profusió en els baixos de les cases. Amb les tendes, hi incloc els restaurants, que són petits i innombrables, els saloons o tavernes, les perruqueries, les petites botigues d'artesans —que també n'hi ha. És precisament aquesta profusió i densitat comercial el que explica que Nova York esdevingui, a la caiguda de la tarda, una fenomenal explosió lumínica. El frenesí luminotècnic no és pas un fenomen típic i exclusiu de Times Square i del centre de la ciutat. És una característica d'innombrables avingudes i carrers.

Josep Pla, Weekend (d'estiu) a Nova York

4 comentaris:

  1. Al llibre de l'Espinàs de l'any passat, deia que en Pla, en arribar a Nova York, li va demanar al taxista que voltés per tot Manhattan; llavors, a l'hotel, es va posar a escriure (no sé si exactament aquest fragment, que d'altra banda no havia llegit fins ara). Salut

    ResponElimina
  2. No sé per què aquest text no em fa pensar en Nova York sinó en un pla per transplantar el Gran de Gràcia al moll.

    P.S.: m'he mudat.

    ResponElimina
  3. Aquest fragment em confirma una idea persistent (potser només una meva mania): la prosa de Pla em sembla força vulgar, amb algun adjectiu provocador, ara aquí, ara més enllà. Si de cas, salvaria 'Homenots'; però el 'Quadern gris', tan lloat, sempre l'he trobat més aviat correcte. Això sí, diuen que li hem d'agraïr la renovació de la prosa catalana. I, fins i tot d'aquesta qüestió, crec que n'hauriem de parlar...

    ResponElimina
  4. josep,
    A quin llibre, a l'A peu per l'Alt Camp o a Relacions particulars. En aquest darrer, al capítol dedicat a Pla, parla del viatge a Nova York, però no he sabut trobar el fragment que dius.

    ie madarame,
    Nova York és un gran Gran de Gràcia.

    ResponElimina