dimarts, 19 de febrer del 2008

"New Yorkistan", 2

Continuem desxifrant el mapa d'ahir, amb uns quants noms més…

A Queens:
Al Quarantine, a l'East River entre el Bronx i Queens, rebateja Rikers Island, en clara referència al complex penitenciari que hi ha a l'illa; Taxistan, situat més o menys on hi ha La Guardia Airport, indica un punt d'origen i de destí dels icònics yellow cabs, però potser també la gran comunitat índia que habita en aquest borough i de la qual provenen molts dels taxistes de la ciutat. Le Frakhis correspon a la barriada de LeFrak City; Lubavistan i Kvechnya fan referència a barris de Queens on hi viuen comunitats jueves: el primer dels casos és un joc de paraules amb el corrent hassídic dels Lubavitchers, i els segon és un encreuament de Txetxènia (escrit Chechnya en anglès) i el terme yiddish kvetch que vol dir queixar-se.

A Brooklyn:
Flatbushtuns és un joc de paraules entre els paixtus (Pashtuns, en anglès) de l'Afganistan i el Paquistan, i Flatbush, el nom d'un barri de Brooklyn; Khandibar és un misspelling de Candy Bar (presa de caramel) que sona a Khandahar, segona ciutat de l'Afganistan; Fuhgeddaboutitstan designa Bay Ridge, un barri italià, i fa referència a l'expressió Fuhgeddaboutit (Forget about it) popularitzada pels personatges italo-americans de la sèrie The Sopranos.

I què me'n dieu d'aquest lloc de terra a la part baixa del mapa on hi ha un camell i un rètol on hi diu simplement Stan? És Staten Island; a banda del joc de paraules amb la contracció del nom de l'illa fins a convertir-lo tan sols en el sufix -stan, suposo que en molts sentits Staten Island no és considerada del tot part de Nova York: no pots accedir-hi directament des de Manhattan —ho has de fer agafant un ferry o, des de Brooklyn, a través del pont de Verezzano-Narrows—, a diferència dels altres quatre boroughs sovint vota republicà i hi ha hagut, fins i tot, iniciatives per a separar-se administrativament de Nova York.

La resta de noms us els deixo a la vostra consideració. Sabeu, per exemple, per què bona part de New Jersey s'anomena Fashtoonks? o, d'on ve The Gribinez, el nom que li donen al riu Hudson?

1 comentari:

  1. Jo vull viure a "DeFrak" City!

    Ara veig que nosaltres vivíem més o menys a "FEH"??? Com no vulgui dir a feh punyetes... (dolent, ho sé)

    ResponElimina