dilluns, 7 d’abril del 2008

Sert a Nova York (I)

Sert Rockefeller

Al cor de Nova York, en un dels molts temples dedicats al capitalisme que hi ha en aquesta ciutat —el Rockefeller Center—, milers de persones contemplen cada any l'obra d'un pintor català; són els murals que Josep Maria Sert i Badia va pintar, als anys trenta, al vestíbul d'entrada de l'RCA Building, el gratacel principal del complex, i que componen una al·legoria del progrés industrial, la pau i l'abolició de l'esclavitud.

Els murals li van ser encarregats el 1932, juntament amb els del pintor mexicà Diego Rivera, que havien de decorar el mur central del vestíbul, i els de l'anglès Frank Brangwyn, que, com els de Sert, ocuparien les parets de la zona dels ascensors.

L'abril de 1933, Sert va arribar a Nova York per a supervisar la instal·lació dels primers murals. Aquella mateixa primavera, va esclatar la polèmica; com il·lustra de manera brillant la pel·lícula de Tim Robbins Cradle Will Rock, Diego Rivera va pintar Lenin —que no havia inclòs als esbossos— al mural central. L'escàndol a la premsa va fer que Nelson Rockefeller li exigís la retirada de la figura del líder de la revolució russa, cosa a la qual el pintor mexicà s'hi va negar. Rivera va ser acomiadat, previ pagament de l'encàrrec, i el mural central va ser cobert primer, i, l'any següent, va ser destruït.

El 1936, Sert va rebre l'encàrrec de pintar el mur central del vestíbul, el que havia estat assignat en primer terme a Rivera, i el 1941 el dels murals del sostre i de les escales, que van posar un colofó d'altura a l'aventura americana del pintor, que havia començat als anys vint.

8 comentaris:

  1. Ostres, ara no recordo exactament quina pel·lícula era, però en vaig veure una que em va impressionar força i que acabava amb imatges de la destrucció (a càmara lenta si no m'enganyen les neurones) del mural que va fer Diego Rivera per l'homenatge que representava al comunisme...

    ResponElimina
  2. Si que va ser una llàstima la pèrdua del mural de Rivera. A mi no és un artista que em commogui especialment, però aquell mural haguès estat història de l'art.

    ResponElimina
  3. Mai m'han agradat...

    ResponElimina
  4. Però la força de Sert és impressionant...a mi m'agrada més que Rivera, sempre...hi connecto més..els edificis de Sert al centre d'EEUU són també impressionants, crec recordar, no Miq?
    l'anirem a veure...

    ResponElimina
  5. Buscaré la cita perquè ara no sabria dir-te qui ho va dir... Sembla que algun company crític del Sert afermava que aquest pintava amb merda, fent al·lució a les tonalitats que feia servir als seus treballs. Es ben "Sert" que el nostre muralista va trobar la formuleta, copiant descaradament els venecians, i la va repetir fins la sacietat. Això no treu cap dels seus mèrit i sino mireu els murals que va fer a Venècia si teniu ocació.

    ResponElimina
  6. Agnès,
    Potser era aquesta de Tim Robbins que citava a l'apunt, crec recordar que a casa nostra la van titular "Abajo el telón".

    Jaume,
    El mural també ha passat a la història de l'art modern, però d'una altra manera.

    Defak,
    Els més bons, al meu parer, són la sèrie que hi ha al passadís dels ascensors de la dreta.

    Trina,
    El Sert arquitecte, molt vinculat també amb Nova York i Boston, era el nebot del pintor; si no m'erro. Materia per a properes entregues ;-)

    ResponElimina
  7. Era aquesta! Un més dels dictàmens del meu professor d'historia de l'audiovisual. Ja ni recordava on havia vist aquesta imatge!!

    ResponElimina
  8. Hãy đến với Lâm phong china, chúng tôi chuyên cung cấp dịch vụ vận chuyển hàng trung quốc về việt nam. Đến với chúng tôi thì đảm bảo yêu cầu dịch vụ mua hộ hàng trung quốc hay order hàng taobao giá rẻ của bạn sẽ được chúng tôi đáp ứng đầy đủ và hoàn hảo tuyệt đối. Bởi vì chúng tôi là công ty chuyên cung cấp dịch vụ vận chuyển hàng Trung Quốc hàng đầu tại Việt Nam hiện nay. Khi bạn sử dụng dịch vụ của chúng tôi bạn sẽ được tận hưởng sự phục vụ tuyệt vời theo quy trình mà chúng tôi đã đưa ra. Nếu bạn là người cần dịch vụ đặt hàng taobao giá rẻ, hay nhận mua hàng trên aliexpress hãy sử dụng dịch vụ order hàng Trung Quốc, Nhập hàng Quảng Châu giá rẻ... Đảm bảo chúng tôi sẽ giúp bạn mua được hàng với giá rẻ hơn nếu bạn tự đi mua. Còn chờ gì nữa mà không liên hệ với chúng tôi nếu như bạn có nhu cầu đặt hàng trung quốc giá rẻ, hay cần giải đáp thắc mắc.

    Có thể bạn quan tâm đến: Gmail là gì

    ResponElimina