dijous, 3 de juliol del 2008

Bassat a Nova York


«Vam anar al carrer 26 prop de la sisena avinguda, on tots els diumenges de l'any s'hi instal·len centenars de petits antiquaris i brocanters. Ens vam apropar a un que venia portacigarretes i altres caixes petites de plata. La persona que hi havia al meu costat en va agafar una de Tiffany's i se la va estar mirant, fins que la va tornar a deixar al seu lloc. Llavors, li vaig preguntar si no la volia, per a comprar-la jo, i en aquell moment em vaig adonar que era Andy Warhol. Precisament, la tarda anterior havíem estat al Museu Whitney veient una exposició magnífica d'aquest pintor extraordinari, figura indiscutible del pop americà. I, justament, ens havíem deturat en un dels seus quadres, en el qual hi eren representats diversos bitllets d'un dòlar.

Quan li vaig demanar és vostè Andy Warhol, oi? em va contestar que sí i em va preguntar d'on érem. Li vaig dir que de Barcelona i em va preguntar si ell era conegut a Espanya, i jo li vaig consestar que es clar que sí. El vaig felicitar per la seva exposició al Whitney i li vaig demanar que ens firmés un autògraf. Per casualitat, duiem dos bitllets d'un dòlar nous de trinca i ens hi va estampar la firma. Des de llavors els tenim emmarcats en una paret de casa.

Lluís Bassat, La Vanguardia, 21 de novembre de 1999.

8 comentaris:

 1. Jo vull trobar un caixer automàtic que tregui aquests bitllets...

  ResponElimina
 2. en Bassat es una caixa de sorpresses. Bon dia de festa nacional.

  ResponElimina
 3. I el dibuix d'el bitllet?
  De qui és?

  uRi

  ResponElimina
 4. Jo potser hagués fet el mateix, si se m'hagués acudit i hagués tingut la sort de trobar-m'hi. Però això és "cultisme". Si li hagués demanat que li estampés l'autògraf en el cul, seria diferent. ;-)

  ResponElimina
 5. ventura,
  jo també! crec que en va pintar una sèrie d'un dòlar i de dos dòlar. Evidentment el seu valor ha crescut exponencialment amb el pas del temps.

  francesc,
  Gràcies. És curiós, però aquí d'una festa d'aquesta mena en diuen federal holliday.

  uRi,
  És de Warhol; probablement una prova prèvia dels quadres que va amb els bitllets com a icona pop.

  jaume,
  "cultura"? ;-)

  ResponElimina
 6. ha ha ha ! molt bó! si, segur que seria cultura i sense cometes ni doble sentit :-)

  ResponElimina
 7. De vegades, per alguna raó, som al lloc addient, en el moment pertinent. Et voilà...!

  ResponElimina
 8. ...la sort del publicista convertit en galerista.

  ResponElimina