dijous, 24 de juliol del 2008

I ♥ NY



Encara ara se'n veuen (i se'n venen) moltes; d'originals i de còpies; amb infinitat de variants; o adaptades a milers de ciutats del món. Tot va començar a finals dels setanta, en concret al 1977, quan el Departament de Comerç de l'Estat de Nova York va contractar l'agència de publicitat Wells Rich Greene perquè creessin una campanya de màrqueting de l'Estat (i no pas de la ciutat); a l'empresa s'hi va afegir el dissenyador gràfic Milton Glaser, que va il·lustrar la campanya amb un logotip format per la lletra majúscules I, el símbol d'un cor (♥) i les inicials majúscules NY, que representen Nova York; tot en tipus de màquina d'escriure American Typewriter. Glaser va fer la feina pro bono i el logotip, que a l'imaginari col·lectiu ha quedat per sempre més associat a la ciutat i no pas a l'Estat, es va fer famós mundialment i ha esdevingut una de les grans icones pop de finals del segle vint.

«I love New York és un dels millors eslògans turístics que s'han fet mai. Ha estat copiat una infinitat de vegades, però l'original segueix sent I love New York, que va començar com una peça gràfica amb un cor vermell en lloc de la paraula love, i que ha estat un concepte publicitari extraordinari, al voltant del qual s'han muntat pel·lícules, musicals, etc. Si em demanessin un eslògan, els proposaria: Sí, jo també estimo Nova York».

Lluís Bassat a Nova York a la Catalana de Carles Capdevila.


Després dels atemptats de l'onze de setembre, Glazer en va fer una versió adaptada amb la frase I ♥ NY More Than Ever, en la qual el cantó downtown oest del cor estava ennegrit per representar la zona que havien ocupat les torres bessones abans de l'atac.

6 comentaris:

  1. No havia vist mai la versió post 9/11. Aquests americans estan en tot...

    ResponElimina
  2. La versió que estampen a les samarretes de Chinatown de "6 a 10 dòlars" deu ser pirata no?

    ResponElimina
  3. Guillem, a Chinatown TOT és pirata... :-)

    El que trobo més curiós és que els americans no llegeixen aquest eslògan com nosaltres (I love New York) sinó "I heart New York". Ves a saber perquè

    ResponElimina
  4. Malgrat ser pirates, son les que acabem comprant....això de records per tota la família és lo que te.
    La versió post 09/11, reconec que m'ha tocat, tampoc vaig entendre mai per que NY?.
    És una ciutat que m'estimo, no puc evitar-ho i on m'escaparia cada cop que em calgues trobar-me.
    Anys mes tard la Unió de Botiguers de Móra va fer una campanya semblant utilitzant en comptes del cor, una poma vermella (alguna cosa a veure amb la big apple), de pirates el món n'està ple.

    ResponElimina
  5. Ei, avui La troba KungFu i Peret a Nova York. Ja ho has vist?
    http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2944421
    Si hi vas fes fotos.

    ResponElimina