dijous, 25 de setembre del 2008

V O T E

[La vigília del primer debat, descarrego i veig el nou documental de Michael Moore]

VOTE

Slacker Uprising (La revolta dels romancers) és el nou documental de Michael Moore. Fa exactament quatre anys, quan faltava tan sols un mes per les eleccions presidencials de 2004, l'autor de SiCKO va organitzar una gira pels vint estats més disputats per tal de mobilitzar l'electorat i demanar als indecisos, i sobretot als joves, que anessin a votar. Enguany, també a un mes vista de la contesa, Moore ha començat a distribuir de manera lliure i gratuïta a través de la web el documental que en va resultar. El tour d'Slacker Uprising comença a Michigan amb Moore inscrivint votants a canvi de roba interior neta i sopes de fideus; quan els republicans de l'estat l'acusen de comprar vots amb aquestes pràctiques, els contesta que “algú els ha robat el sentit de l'humor i, potser fins i tot, la intel·ligència”.

És especialment interessant veure els atacs a la llibertat d'expressió promoguts per diversos grups de pressió (republicans, catòlics ultres) que intenten sabotejar les xerrades (la major part de les quals tenen lloc a campus universitaris organitzades per grups d'estudiants). Més d'un cop, homes de negocis locals proven de subornar els organitzadors amb "donacions" de fins a cent mil dòlars per tal d'aconseguir suspendre l'acte, com en el cas de Reno, Nevada, però no se'n surten. En d'altres ocasions, com ara a California, aconsegueixen prohibir l'acte al campus de Cal State a San Marcos, que havia de tenir lloc en un auditori per a mil persones, i els estudiants el traslladen a un pavelló que en té capacitat per a deu mil i hi fan el ple. A Utah, aquests mateixos grups de pressió amenacen l'estudiant que organitza l'acte a Utah Valley State College i interposen una demanda judicial per intentar aturar-ne la celebració. Finalment té lloc i és un èxit.

En diverses parades de la gira hi participen els músics Eddie Vedder, Tom Morello, Steve Earle, Joan Baez, Laurie Anderson, i Michael Stipe, Peter Buck i Mike Mills d'R.E.M.; membres d'associacions com ara Iraq Veterans Against the War; i els actors Viggo Mortensen i Roseanne Barr.

A mesura que s'acosta la data de les eleccions, Moore se centra als dos estats més disputats, Ohio i Florida; la vigília, té lloc l'acte final a Tallahassee, Florida, on s'hi va perpetrar l'estafa electoral del 2000. Finalment, en 54 de les 62 parades de la gira Slacker Uprising es produeix una victòria dels demòcrates, el vot jove és tot un rècord; però Kerry acaba perdent per cent mil vots a Ohio i l'elecció es decanta cap als republicans.

2 comentaris:

  1. Miq,
    en el país de l'àudiovisual i l'entertaintment, com has vist el primer Debat MCain - Obama?....jo he vist més fuix a Obama del que em pensava, i pla tirant a grog a MCain...no tinc un guanyador encara..que n'opines?
    salut

    ResponElimina
  2. Del debat no en va sortir un guanyador clar. Els dos van començar molt nerviosos i al llarg del debat van embarbussar-se sovint. Els vaig notar poc segurs: Obama només va brillar en un parell d'ocasions i McCain, al meu parer, va utilitzar un llenguatge més proper a l'americà mitjà. Poques solucions en matèria econòmica i molt retòrica en política internacional. Obama va apuntar més solucions que no pas McCain.

    En resum, un bon somnífer per la nit de divendres. Ja veurem què tal el debat de vicepresidents d'aquest dijous.

    ResponElimina