dimarts, 4 de novembre del 2008

YES, HE DID IT!!!

11:18 PM
McCain parla i reconeix la victoria del senador d'Illinois. Florida és per a Obama (333 a 155)! A dos quarts de dotze, Chicago i la resta del país esperen el discurs del guanyador.

11:00 PM
BARACK OBAMA ELECTED PRESIDENT!!! 297 - 139.

Guanya Virginia i Colorado.

10:49 PM
Tot preparat per rebre els resultats de l'oest. L'ambient és fantàstic, i encara molt millor a Chicago, on la gentada que hi comença a haver congregada és espectacular.

10:22 PM
Texas i Mississippi per als republicans (207 Obama - 135 McCain). Obama avantatja McCain 3 punts a Florida amb el 70% escrutat i, per primer cop, un punt per sobre a Virginia (a 20 minuts perquè tanquin els col.legis a l'Oest).

10:01 PM
A aquesta hora, comença a Comedy Central l'especial INdecision 2008 que, en clau d'humor, presenta el còmic Jon Stewart. La CNN dóna 207 vots a Obama i 95 a McCain (a un quart d'onze).

9:35 PM
La CNN ja dóna Ohio als demòcrates! 194 a 69! L'expectació al bar on som és màxima: esperem amb candeletes els resultats de Florida i de North Carolina. New Mexico per a Obama (199 a 78 a les 9:50 PM).

9:23 PM
Ohio és al sac dels demòcrates i Obama necessita tan sols 75 vots més per ser president: Obama 195 - McCain 74, segons MSNBC. A la CNN són més cauts amb Ohio. North Carolina i Florida, encara too close to call.

9:01 PM
174 Obama - 49 McCain.
Quan han anunciat els 31 vots de Nova York per a Obama, el bar ha esclatat a crits. Ohio es decanta del cantó demòcrata i a Florida, Obama duu gairebé 200.000 vots d'avantatge al recompte, a un quart de deu.

8:55 PM
5 minuts i tanquen els estats del centre. Florida encara too close to call amb in 42% de vots escrutats.

8:33 PM
Pennsylvania i New Hampshire per Obama. Yeah! 103 a 43 segons MSNBC. La CNN també projecta Obama com a guanyador a Pennsylvania. Als quarters generals d'Obama a Chicago la gentada que s'hi ha congregat rep els resultats amb crits de joia. Times Square també bull de gent.

8:07 PM
La CNN projecta 77 vots electorals per Obama i 34 per McCain. Som en un bar de l'Oest seguint l'escrutini. La primera projecció de la CNN ha estat rebuda amb hurres; el recompte va a bon ritme i Florida i North Carolina pinten bé per Obama.

6:14 PM
A aquesta hora, tanquen els col·legis electorals en alguns estats i, ben aviat, començarà el degoteig de dades que ha de durar tota la nit. D'aquí tres quarts d'hora, serem al St. James del carrer 81 amb Amsterdam per veure els resultats dels sondejos a peu d'urna i l'escenari als estats clau. A partir d'ara, i durant tota la nit, aniré actualitzant els apunts d'aquest live blogging des del carrer mitjançant un iPhone.

4:54 PM
Ara només queda esperar les enquestes a peu d'urna i els primers resultats. En algun estat de l'est, els col·legis electorals tanquen a les sis i a les set. A Florida, un dels lloc on la contesa és més disputada, a les vuit; i a Nova York no ho fan fins a les nou de la nit. Abans, però, ja s'hauran fet públics (pels volts de les vuit) els primers sondejos. Encara hem de decidir des d'on farem el seguiment de la nit electoral.

3:38 PM
La National Public Radio (o NPR, for short) fa estona que sona de fons al lab, on avui s'hi respira un ambient ben especial. Uns fan broma amb un company, que és l'únic votant republicà que conec, i diuen que li regalaran una samarreta on hi digui Palin 2012. L'han buscada per internet i (evidentment) existeix. Algú altre, s'ha queixat que aquest any, almenys a Nova York, no els posin l'adhesiu rodó que indica que ja han votat; suposo que el volia per recordar una “jornada històrica”.

2:12 PM
La pàgina FiveThirtyEight.com, una de les moltes que recull els resultats de les diverses projeccions de vot i hi aplica mètodes estadístics que tenen en compte també la fiabilitat de les fonts, pronostica una victòria d'Obama a tots els estats que Kerry va guanyar al 2004, més Iowa, New Mexico, Colorado, Ohio, Virginia, Nevada, Florida i North Carolina. Això representaria un total de 349 vots electorals per a Obama i 189 per a McCain.

1:14 PM
Cues de costa a costa per anar a votar, segons informa a aquestes hores el New York Times.

Els meus companys de feina ja ho han fet tots. Fins i tot en K, que deia que probablement no hi aniria perquè no sabia si hi estava inscrit correctament, ha votat i quan ha arribat m'ha dit “I voted for you”. La pregunta més freqüent del matí és “Did you vote?”, i una companya ha penjat al taulell d'anuncis l'adreça d'una pàgina en la qual pots comprovar quina és la polling station on et toca anar a votar.

12:02 PM
És des de començaments del XIX que election day als Estats Units té lloc la primera setmana de novembre. La data del “primer dimarts després del primer dilluns de novembre” es va triar en una època en què la societat americana era encara eminentment rural; en aquest període de l'any, la collita tot just s'havia acabat i les tempestes d'hivern al nord-est encara no havien començat amb força.

Pel que fa al dia de la setmana, la gent del camp necessitava un dia per arribar (en carro) a la seu del comtat, l'endemà votaven i, finalment, un tercer dia per tornar cap a casa, sense que això interferís amb el dia de repòs (dissabte). Així que només quedaven lliures dimarts i dimecres, però dimecres era dia de mercat. Per tant, l'elecció de dimarts va ser ben clara.

11:01 AM
Acaba d'arribar un company de feina que ha fet més de dues hores de cua a Brooklyn per votar. Explica que, al seu col·legi electoral, molta gent hi ha anat a votar acompanyada dels fills. Aquí a Nova York, voten en una mena de màquines “com dels anys quaranta” que permeten marcar les diverses caselles. Fent broma, algú ha dit que els les han comprades a Florida a preu de saldo, i que són les de les eleccions del 2000.

10:04 AM
Ja hi som. Semblava que no arribaria mai, però aquesta “jornada històrica” ja és aquí. A Nova York, els punts de votació (polls, que en diuen) han obert fa quatre hores, a les sis del matí, per als més matiners.

Ara fa una estona, a l'escola d'aquí a la vora hi havia una cua d'uns cinquanta metres. Els alumnes han parat una taula a fora al carrer on hi venen begudes i pastissos als electors que s'esperen per votar.

27 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Carai Miq, m'ho estàs fent viure a mi com si fos a NY!!!
    QUins nervis!!!

    ResponElimina
  3. Un mini-apunt cada hora; a veure si més tard puc penjar-hi algunes fotos.

    ResponElimina
  4. live blogging?

    Miq, ets únic!

    ResponElimina
  5. les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, l'any 2006, no va anar a votar ni el 50% de la gent, si malament no recordo.
    En canvi, als Estats Units fa dies que esperen aquest dia, i fan cua durant dues hores per votar, sents dubte, anem malament.
    Visca el Barça, Visca Catalunya :)

    ResponElimina
  6. Ni en un Live Blogging ens deixes d'il·lustrar? (m'he perdut amb això dels dies de la setmana però :-)

    ResponElimina
  7. M'ha encantat llegir això dels alumnes que venen begudes i pastissos als electors que s'esperen. ¿No érem els catalans, que de les pedres en fèiem pans?? :-)

    ResponElimina
  8. Es la primera vegada que visito aquest blogg, de fet l'he conegut per en Jordi Baste i l'entrevista m'ha agradat, espero anar te seguint com a lector.

    ResponElimina
  9. No sé ben bé que faré aquesta nit. De possibilitats, en tinc tres:
    a) domir com sempre, i ja veuré demà com ha anat tot això.
    b) quedar-me tota la nit despert, sentint com va la (espero) festa.
    c) aixecar-me cada hora, per seguir les informacions que vas donant: les eleccions USA a partir de retalls de la vida quotidiana.
    La solució (en tots els sentits), demà.
    I moltíssimes gràcies per tota la feina...

    ResponElimina
  10. Des de York, Pennsylvania, un apunt en relació amb la teva nota de les 3:38PM (una amiga meva d'allà m'ha enviat un mail i, entre d'altres coses, m'explica això):

    Lots of businesses are giving away free things if you vote and show your "I voted" sticker (yes, we wear a sticker on our clothes to show that we voted!!).....For example, Starbucks is giving away free coffee and Dunkin Donuts, free donuts...

    ResponElimina
  11. Confirmo aixo dels stickers... Tambe m'ha sorpres que algunes polling stations, tot i que no la majoria, son en edificis privats, com a minim a Filadelfia. Quins nervis!
    (perdoneu que no tingui accents)

    ResponElimina
  12. Felicitats pel teu seguiment electoral! ;D Qui t'hagués dit mai que et convertiries en el nostre corresponsal particular? Felicitats!

    ResponElimina
  13. El "nostre" home a NY! Fantàstic!

    ResponElimina
  14. Sí!!! Sí!!! Sí!!! Sí!!!

    ResponElimina
  15. I sense cap dubte!! Quina emocio!
    El millor que podia passar.
    A veure que diu ara quan surti a Grant Park.
    Molt be, Miquel!

    ResponElimina
  16. En un altre ordre de coses, felicitats Miq. Ets un crack!

    ResponElimina
  17. Nois, això és històric! Quina enveja poder-ho viure "in live"! Moltes gràcies per la crònica!

    ResponElimina
  18. Hola, Miq:

    Gràcies pel seguiment. Entre tu i el Món se m'ha fet més fàcil no adormir-me, encara que m'hagi llevat a quarts de sis amb tot el peix venut.

    Ha de ser fantàstic haver-ho viscut in situ, i més quan ha guanyat aquell a qui donaves suport. Ara a esperar el millor, tot i que potser patirem decepcions.

    Xavi

    ResponElimina
  19. Gràcies, Miquel. És emocionant!

    Tant de bó això porti realment canvis importants...

    ResponElimina
  20. Volem un text de La LlumAnera referent a algunes eleccions!
    Que n'hi ha, Miq?!?!
    Aquests bons homes no varen viure cap elecció?

    ResponElimina
  21. Ha estat impressionant Qui s'esperava una victòria així? jo almenys no.

    ResponElimina
  22. Ei, Miquel...merci pel seguiment d'aquestes eleccions des de NY...així sembla que ho haguem viscut una mica més d'aprop...ets un gran corresponsal!

    ResponElimina
  23. Ei Miquel! M´ha encantat el seguiment que has fet... M´ha fet rememorar les eleccions del 2000, que em van enganxar a Boston i vaig seguir la nit electoral amb un jet lag de nassos... La veritat es que la gent allà, viu les eleccions de manera molt diferent a com les vivim aqui.
    Una abraçada!

    Dani (de baloo) ;)

    ResponElimina
  24. Ei Miq, avui et tinc enveja sana per haver pogut viure un dia com aquest a NYC. Però, com a mínim, ens ho has contagiat via blog. Que ja és molt. I tant de bo que l'Obama sigui un nou Roosevelt i no pas un nou Kennedy.

    Ah! També vaig escoltar la teva entrevista amb el Basté i desconeixia la teva vessant de biòleg metafísic. Espero post sobre aquests temes també. Algun dia o altre... si pot ser, esclar.

    ResponElimina
  25. Quin seguiment més precís. S'ha de dir que des de fa mesos ens has encomanat Obama des del teu bloc, ha sigut un procés que ha valgut la pena de ser viscut.
    Salut

    ResponElimina