dimecres, 28 de gener del 2009

Tekton

Malatesta

Fa quatre dies que em desperto amb el soroll d'un giny que em percut el cervell i l'asfalt del carrer. Al davant de casa, Consolidated Edison hi fa de les seves; hi ha plantat un dels camions blancs (amb el logotip conEd de color blau) característics del monopoli elèctric de Nova York, que s'hi està nit i dia i que, com un gall mecànic puntual a la cita de cada matí, em perfora els timpans, la paciència i el paviment del carrer. Quan acaben la jornada a la rasa, és del tot usual aquí cobrir-la amb una tapa metàl·lica que deu pesar una tona i que segellen amb una mica d'asfalt fos a les vores. D'aquestes plaques n'hi ha de diverses mides, segons la grandària del forat, i en veus arreu de la ciutat; que també en aquest aspecte sembla un gruyère (o un emmental, per ser precisos). Els cotxes hi passen per sobre sense cap mena de problema, i quan cal continuar mans a l'obra, s'aixeca la trapa i el sot és allà mateix on l'havien deixat el dia abans. Això sí, per obrir la plica d'asfalt cal despertar tot el veïnat amb un sonor good morning New York i el suc espremut d'unes quantes taronges mecàniques.

6 comentaris:

  1. Vaig patir una cosa molt semblant fins l'any passat: en quatre anys van obrir el carrer de dalt a baix cinc cops.
    Els hauria apedregat!

    ResponElimina
  2. interpreto que Malatesta és el resultat d'aquest sorollet de bon matí: o bé un mal de cap horrible o bé ganes de començar la revolució anarquista

    ResponElimina
  3. Molt bo això del suc espremut d'unes quantes taronges mecàniques. Una descripció molt metropolitana.

    Però aquest Malatesta... què hi pinta aquí? Qui sap si és familiar de "il lupo di Rimini", o altrament conegut com a Sigismondo Pandolfo Malatesta.

    ResponElimina
  4. Ah! La foto molt bona també. Escriure "malatesta", a una tanca, sembla una advertència o tot un presagi.

    ResponElimina
  5. Rafa,
    No sé com funciona l'ordenança aquí a Nova York, però a San Francisco un cop obren el carrer, totes les empreses de subministres hi han de fer la seva feina en un temps determinat i així eviten obrir el carrer més d'un cop.

    Albert,
    Malatesta deu ser una empresa que es dedica a la cosa de fer forats… la foto correspon a unes obres de fa mesos al davant del Guggenheim, a la cinquena.

    Ferran,
    Deixem-ho en mal de cap.

    Joan,
    Els italians fa dècades que treballen a Nova York en el sector de la construcció… potser aquests són descendents del de Rimini. Chi lo sa!. O si més no, com dius, un mal presagi del que t'espera quan comencen a perforar el paviment.
    :)

    ResponElimina