dimecres, 11 de febrer del 2009

Bales sobre Broadway

IMG_3769

Ahir al vespre quan tornava a casa, em va sorprendre una olor desagradable. Aparcats a la vorera del davant hi havia, a banda d'uns quants camions de conEdison i d'un bon grapat d'operaris (dels quals, com a tot arreu, n'hi havia un que treballava i la resta que s'ho miraven), unes bombones amb un rètol on hi deia (si no m'erro) “scented methane”. La cosa no feia molt bona pinta, tenint en compte que el gas natural, que ens permet cuinar i escalfar-nos (i que és altament inflamable), està format principalment per metà; i més, si pensem en l'historial d'enrampades, cremades i tota altra mena de desgràcies sofertes per vianants que han gosat passar a tocar d'una rasa de la companyia.

Afortunadament, avui les rases són tapades i, al davant de casa, no hi ha rastre de les bombones de metà; però tot aquest episodi m'ha fet recordar un altre tipus de bombones que sovintegen als carrers de Nova York: les de nitrogen líquid. Aquestes bombones, que es coneixen també amb el nom de vas Dewar, en honor al seu inventor (i que permeten mantenir el nitrogen líquid a −195.8°C perquè actuen aïllant-ne el contingut de la temperatura de l'exterior, exactament com un termos), les trobareu a la vorera i connectades amb un tub al paviment; un tub que, com algú va escriure fa temps, “es perd cap a les clavegueres o l’asfalt”.

Encara que les llegendes urbanes afirmin que les fan servir per asfixiar rates (o cuques!) i per espantar als turistes distrets, la utilitat real de les bombones de nitrogen líquid als carrers de Nova York és molt més senzilla. Aquestes bales sobre (el paviment de) Broadway les empra la companyia Verizon per al manteniment de les línies telefòniques o de fibra òptica.

6 comentaris:

  1. Doncs potser la Telefònica hauria de fer el mateix en el meu carrer.
    Hi ha dies que l'ADSL salta constantment... i arriba a desesperar el més pacient de tots.
    Vull bales sobre (el paviment de) l'Eixample!

    ResponElimina
  2. I directament bales sobre (el cervell, que deu venir a ser pla com un paviment) d'uns quants? Ai, perdoneu, però m'ha sortit així... ;-)

    M'ha agradat aquest post i el joc de paraules, miq!

    ResponElimina
  3. M'has resolt el dubte que feia anys que tenia. Gràcies!

    ResponElimina
  4. Recentment vaig seer a NY i vaig quedar sorpres de la quantitat de bombones d'N2 que corrien.
    Per cert, jo tenia entes que l'N2 es mantenia fred ja que dins de les bombones es a alta pressio i no pas per que estigui aillat termicament. En tot cas, gracies per la informacio

    ResponElimina
  5. joan,
    No sé si el N2 líquid en bales sobre l'Eixample n'és la solució; però és trist que encara s'hagi de pagar per serveis deficients. Quan canviarà aquesta cultura a casa nostra?

    Rita,
    El teu joc de paraules és una mica més contundent. Tranquil·litat i bons aliments ;-)

    SM,
    Jo també l'arrossegava de fa temps…

    Hagfish,
    Bandarra! Has estat a NY i no m'has dit res? :) Que no es repeteixi, però ;)

    ResponElimina
  6. Quan hi vaig ser no recordo haver-les vist. Devia anar malfixat. Interessant l'explicació.

    Àlex

    ResponElimina