diumenge, 8 de febrer del 2009

Gowanus Canal

IMG_3861

Acompanyat d'una guia de Brooklyn, acabada de comprar per a l'ocasió, i de les temperatures estranyament benignes d'un diumenge de començaments de febrer, he agafat el tren F i no n'he baixat fins a Carroll Street, al cor del districte històric de Carroll Gardens (mapa). Un dels objectius del viatge era arribar fins al Gowanus Canal. Aquesta llenca d'aigua va ser creada als anys seixanta del segle XIX a partir d'un torrent natural que desembocava a la badia de Nova York, i rep el nom dels habitants autòctons de la zona d'abans que hi arribessin els colons holandesos i anglesos. Va ser emprat durant molts anys per al transport de mercaderies de Brooklyn cap al port i la badia, i viceversa; però va caure en desús cap als anys cinquanta del segle passat, quan es va generalitzar el transport per carretera, i va acabar esdevenint una claveguera a l'aire lliure per a les indústries de la vora. D'alguna manera és la frontera natural entre dos barris ben característics de Brooklyn (per les brownstones o cases de maó vermellós de tres o quatre pisos del segle XIX): Carroll Gardens i Park Slope. A finals dels anys noranta, s'hi va construir una planta depuradora i un túnel per recircular l'aigua, i des de llavors s'hi han tornat a veure peixos, ostres i, fins i tot, una cria de foca desorientada.

Encara s'hi conserven dos ponts antics, el del carrer 3 (a la foto) i el de Carroll Street. Aquest darrer és el més antic dels quatre ponts retràctils que queden als Estats Units i va ser declarat d'interès històric al 1989.

3 comentaris:

  1. Ho expliques tan bé...

    Ja dic jo que hi haig de tornar, que m'han quedat moltes coses per veure... :p

    ResponElimina
  2. Molt bo el post, amb tots els enllaços necessaris per fer un viatge pels racons, encara no coneguts, de Brooklyn. M'ho apunto per a la propera ocasió!

    ResponElimina
  3. Tant Brooklyn, com ara Queens, no s'acaba per molts anys que faci que vius a Nova York; afortunadament, sempre hi queden racons per descobrir.

    ResponElimina