dijous, 26 de febrer del 2009

Scaffoldings of New York

Gires la cantonada i veus que hi ha alguna cosa diferent. Què és? Un dia era una ombra allargassada que cobria tota una vorera normalment assolellada. Feia un parell de setmanes que no hi passaves i a la vorera del davant havien pujat uns quants pisos més del gratacels en construcció fins a tapar el sol. Normalment, però, el detonant de la pregunta és una bastida, una d'aquestes bastides tan novaiorqueses que les deixen col·locades durant mesos i que el dia que les desmunten te n'adones que al paisatge li manca alguna cosa, però no saps ben bé el què.

Les bastides de Nova York són usualment d'un únic nivell, és a dir, que arriben fins al primer pis dels edificis i, en moltes ocasions, fan les funcions d'uns porxos. Tenen una relació particular amb el temps: et protegeixen de la pluja i són molt útils els dies que t'has deixat el paraigua a casa, però per contra a l'hivern s'hi acumula neu i gel que quan es fonen són font (mai més ben dit) d'algun disgust en forma de gotellada.

Un amic ja va escriure fa temps sobre aquesta ciutat porticada que cada dia s'assemblava més a Pàdua. El perquè de tantes bastides és una normativa de 1998 que obliga a inspeccionar periòdicament l'estat de les façanes. En cas que trobin alguna cosa que calgui arreglar, el propietari normalment opta per deixar-hi la bastida col·locada, perquè és més barat que desmuntar-la i tornar-la a muntar quan tingui llestos els permisos d'obres. La burocràcia com a tot arreu és molt lenta (sinó ho és més aquí) i gràcies a això molts trams de carrer a Nova York són porticats durant força mesos l'any.

Scaffolding

En fa 1: Tee shirt
En fa 2: The Highline

2 comentaris:

  1. Les bastides diuen molt de la personalitat de la ciutat.

    Les d'Istambul, per exemple, sovint són un autèntic mikado.

    ResponElimina
  2. Espero que no fossin desprendiments mortals com a BCN l'origen de l'ordenança del 98. No em puc imaginar l'impacte des d'una "alçada NY"...Bé que els scaffoldings poden protegir... Curiosa paraula scaffolding. Sona com a escafandra, oi?
    PD: Guay, the weight of my words. Només el títol ja "llama". Paraules...sobint pot donar millors resultats guiar-te pel que veus i sents (feel) que no pel que et diuen.

    ResponElimina