diumenge, 19 de juliol del 2009

Teacher Man



Avui ha mort a Nova York Frank McCourt (Nova York, 1930–2009), autor dels llibres autobiogràfics Angela's Ashes (1996), pel qual va ser guardonat amb el premi Pulitzer, 'Tis (1999), Teacher Man (2005), i Angela and the Baby Jesus (2007). McCourt va néixer a Classon Avenue, al límit del barri de Bedford-Stuyvesant a Brooklyn, en el si d'una família d'immigrants irlandesos que havien arribat a Nova York cercant un futur millor. Als 4 anys, la família McCourt va haver de tornar a Irlanda, al poble de Limerick, on Frank va passar, en paraules seves una “infantesa catòlica irlandesa miserable” (“a miserable Irish Catholic childhood”), com explica al primer volum de la seva biografia, Angela's Ashes (Les cendres d'Àngela). Als 19 anys, McCourt va tornar a Nova York, ciutat en la qual ha passat gran part de la seva vida i on va acabar fent carrera, durant més de trenta anys, com a professor de llengua anglesa i de creació literària en diverses escoles públiques. El relat dels seus anys com a docent el va recollir en el magistral llibre Teacher Man (El professor).

Amb el professor McCourt, desapareixen també un bon grapat d'històries de Nova York; relats d'immigrants, que van forjar aquesta ciutat durant els segles XIX i XX.

Fotografia: Frank McCourt a l'Stuyvesant High School el 1983. John Sotomayor/The New York Times

També en parlen: Tirant al cap: McCourt inoblidable

4 comentaris:

  1. Oh! Quina llàstima. "Teacher man" és un llibre fabulós. El rellegiré!

    ResponElimina
  2. En els darrers anys, ha estat un dels meus autors de referència, tot un descobriment literari i humà. Un exemple de fins a quin punt pots arribar a superar una infantesa terrible o, si més no, a aprendre a conviure amb un passat miserable. L'obra de McCourt és, doncs, tot un himne al millor de la humanitat.

    ResponElimina
  3. Jo només n'he llegit "Teacher Man" i també el vaig trobar excepcional. Molt irònic. Molt políticament incorrecte. Molt sa.

    D.

    ResponElimina
  4. Jo fa molts anys en vaig començar "Les cendres d'Àngela". I sencer n'he llegit "Teacher Man", que em sembla un molt bon llibre, tant per les seves anècdotes com per la visió que hi recull d'una època determinada de Nova York.

    ResponElimina