dilluns, 14 de setembre del 2009

Broadway Boulevard

Qui diu que Nova York és el paradigma —i no pas el paradís— de l'estrès? De les riuades de gent atrafegada, del trànsit dens, els fums i els clàxons dels cotxes, i de les aglomeracions de passatgers al metro en hora punta? Sí, potser sí que totes i cadascuna d'aquestes instantànies formen part de l'imaginari que, indefectiblement, associem a la metròpoli atlàntica.

El paradigma local de l'estrès a Nova York és, sense cap mena de dubte, Times Square. Tot aquest anar i venir de persones, els rètols lluminosos dels anuncis, les notícies, i les marquesines dels teatres, les pantalles gegants amb imatges en moviment, la congregació de turistes, els carretons de menjar que hi ha a cada cantonada, els venedors ambulants i els repartidors de tota mena de fulls volants, els homes anunci, i altres personatges habituals de la plaça (entre els quals aquest Naked Cowboy que ha començat campanya per a l'alcaldia), formen un retaule barroc atapeït i angoixant d'impactes visuals, sonors i olfactius.

Però els temps estan canviant i moltes ciutats grans es pacifiquen; fins i tot Nova York, on des de la primavera s'ha posat en marxa un pla pilot encaminat a disminuir la congestió de trànsit de la ciutat mitjana (de midtown). El projecte, que rep el nom de Broadway Boulevard, ha convertir diversos trams de Broadway, des del carrer 47 al 35, en un bulevard per als vianants. La reestructuració ja va començar l'estiu de l'any passat quan, dels quatre carrils de circulació que té aquesta artèria, se'n van retallar dos (en el tram entre els carrers 42 i 35) per afegir-hi un carril de bicicletes, parterres de separació, i taules, cadires, i para-sols. Enguany, les taules i les cadires han ocupat altres trams del carrer, i els voltants de places com Madison Square, Herald Square i Times Square són plens de treballadors d'oficines i de turistes que, a l'hora de dinar, frueixen de l'espai guanyat als cotxes.

El passeig és especialment agradable als trams de Broadway que prop de Herald Square i Times Square. En aquesta darrera plaça és on és més palès el contrast entre el brogit del passat i les zones de vianants i de descans del present: les cadires i les taules han guanyat la partida als taxis grocs.

Broadway, 18Broadway, 8

7 comentaris:

  1. Una imatge xocant a tocar de Times Square, però ben agradable...

    ResponElimina
  2. Seria increïble poder fer tot Broadway, de dalt a baix i/o de baix a dalt, tranquilament en bicicleta.

    Desconeixia que el "Naked Cowboy" fos candidat a l'alcaldia i que pugui fer casaments!

    ResponElimina
  3. Una crònica magistral que ens porta des del 2009 fins a la secció "Fa 130 anys... a Nova York", amb els escrits d'Artur Cuyàs a "La Llumanera" històrica. Tinc ganes de passejar pel nou Broadway, i també per la High Line, tot respectant-hi les herbotes que surten entre les vies de l'antic tren.

    ResponElimina
  4. Doncs benvingut aquest nou tram per passejar tranquil.lament pel centre de la city. personalment m'agrada més passejar per la brooklyn heights promenade...

    ResponElimina
  5. Rita,
    És una imatge inusual i sorprenent, però que cada vegada es va fent més habitual.

    joan,
    Suposo que tard o d'hora es podrà fer. El carrils per a bicicleta han incrementat molt els darrers anys. Al final, el Naked Cowboy va retirar-se de la cursa electoral, ara a començaments de setembre.

    jetuva,
    Tant el nou Broadway, com la High Line, són l'exemple d'una nova manera d'entendre les ciutats, amb menys cotxes, que s'acabarà implantant. NY fa petites passes en aquesta línia.

    Cesc,
    La Brooklyn Heights Promenade és un gran passeig amb unes vistes impressionants.

    ResponElimina
  6. És lo que li falta per fer-la encara més atractiva...

    Hi vam anar el nadal passat i per arribar amb taxi a Times Square, que es on teniem l'hotel, des de l'aeroport vam tardar mil anys...

    Els taxis, per això, que no els treguin!

    ResponElimina
  7. Les àrees de vianants són tot un luxe. En moltes zones de la ciutat es tendeix progressivament a això, com ara en els plans de remodelació i recuperació del que aquí en diuen el waterfront: els passejos a la riba dels rius.

    Pel que fa als taxis, no crec que desapareguin mai; però també els estan renovant per uns models híbrids, que contaminen menys.

    ResponElimina