divendres, 9 d’octubre del 2009

7 d'octubre?



A l'edició d'ahir del New York Times, a la secció d'efemèrides extretes de l'International Herald Tribune, destacaven l'aniversari dels Fets del 6 d'octubre del 1934 a Barcelona, ara fa 75 anys.

«1934
Leaders Arrested in Catalonia

BARCELONA: The independent state of Catalonia, which was proclaimed by President Lluís Companys at 8.30 last night [Oct. 7], came to an end at 6 o’clock this morning when Spanish troops under General Batet occupied the government buildings and arrested the Catalan President and the members of the Cabinet. Simultaneously the project of proclaiming Spain a federated republic with Manuel Azaña, former Premier, as its first President, collapsed. Azaña was not to be found all day, but it was reported tonight that he has been arrested at a small port near here as he was about to embark for France.»

A la blogosfera, també se'n fa ressò el bloc In varietate concordia. Del text de l'efemèride en destaca la normalitat amb que parlen dels fets, amb una redacció neutra, gairebé teletípica, i l'error que comet el redactor en situar els fets un dia després de què succeïssin. També m'ha fet pensar en l'hemeroteca del New York Times, rica en notícies sobre les convulses primeres dècades dels segle XX a Catalunya.

5 comentaris:

  1. Com ja vaig comentar al blog de Ferran, el que cites, en altres territoris tenen més memòria dels fets que en el territori dels mateixos interessats...

    ResponElimina
  2. És trist, però ho hem de canviar, i ho canviarem!

    ResponElimina
  3. El misteri que ni tan sols ERC n'hagi parlat, de l'efemèride, em supera. A nivell del govern, on hi ha el PSC, ho puc entendre (no dic 'compartir'), però que ni ERC n'hagi fet esment, no ho entenc gens.

    Gràcies per la menció, Miquel.

    ResponElimina
  4. Potser hem de menjar cues de pansa però de moment escriurem. No era conscient de l'efemèride, sort que us segueixo a tu i al Ferran. Moltes gràcies. M'agrada aquest optimisme de 'Ho hem de canviar i ho canviarem'. Però com?

    ResponElimina
  5. Miquel,
    a mi m'ha passat el mateix, a partir del que tu has escrit i del que ha escrit el Ferran, he recordat...és allò de que qui perd la memòria perd la identitat..doncs això...gràcies

    ResponElimina