dimecres, 14 d’octubre del 2009

Theodore L. De Vinne

Theodore De Vinne Press Building

Al llarg de la seva carrera, De Vinne va esdevenir l'impressor de més prestigi de l'Amèrica de finals del segle XIX, tant pels seus tractats sobre l'art de la impremta i de la tipografia com pels seus treballs d'impressor, que es compten entre els millors de l'època. Va ser un estudiós que va advocar pel bon ús de la tipografia per part dels impressors americans, i també va contribuir a establir uns nous estàndards d'excel·lència per a la reproducció d'il·lustracions.

Theodore Low De Vinne (1828–1914), va néixer a Stamford, Connecticut. Fill d'un pastor protestant, va passar la infantesa en diversos pobles del nord-est americà. En un dels quals, Fishkill, a l'estat de Nova York, va ser on es va introduir a l'ofici d'impressor treballant d'aprenent en una impremta. També va treballar a la Gazette de Newburgh abans de traslladar-se a Nova York. Un cop a la gran ciutat, el 1848, va començar a treballar a la impremta de Francis Hart. El 1858 en va ser nomenat soci, i després de la mort de Hart, el 1877, De Vinne es va convertir en propietari de l'empresa, que el 1883 va passar a anomenar-se Theo. L. De Vinne & Company. Tres anys després, De Vinne va traslladar la impremta a un nou edifici, que ell mateix va ajudar a projectar, a Lafayette Place (l'actual Lafayette Street) i, el 1908, va ser rebatejada finalment amb el nom de De Vinne Press.

Entre d'altres, De Vinne fou autor de The Invention of Printing (1876), Historic Printing Types (1886), Plain Types (1890), The Practice of Typography (1900), Correct Composition (1901), Title-Pages (1902), Modern Methods of Book Composition (1904), i Notable Printers of Italy during the Fifteenth Century (1910). El 1884, va ser un dels deu fundadors del Grolier Club, el club de bibliòfils més antic dels Estats Units, que encara continua en actiu. A la mort de De Vinne, el 1914, un dels altres fundadors, el gravador i escriptor Alexander Wilson Drake, en va escriure aquesta sentida carta de comiat al New York Times.

Com podeu veure a la fotografia que acompanya aquest text, el magnífic edifici de maó roig de la impremta De Vinne, continua dempeus a la cantonada nord-est de Lafayette Street amb el carrer 4 (mapa). Actualment, és la seu d'una de les botigues de vins més populars de Nova York.

2 comentaris:

  1. si mai vaig a NY me'l coneixeré molt bé gràcies a tu

    ResponElimina
  2. D'això es tracta! :)
    Per cert, l'enhorabona pel premi Lletra d'enguany.

    ResponElimina