dilluns, 1 de febrer del 2010

NYC Subway Map, Massimo Vignelli (1972)

L'agost de 1972 es va fer públic un nou mapa del metro de Nova York; obra del dissenyador italià Massimo Vignelli. El disseny de Vignelli mostrava, per primer cop, cada línia del subway novaiorquès d'un color, sobre un fons de tons clars, que no contenia carrers ni avingudes, i en el qual es desdibuixaven les característiques topològiques de la ciutat —com ara l'East River— i s'hi distorsionaven les proporcions geogràfiques per fer present, en primer terme, la xarxa del metro. D'aquesta manera, Central Park (que és tres cops més llarg que ample) es va transformar en un quadrat, i el trajecte de les línies de metro hi era esboçat a partir d'angles rectes i de 45 graus.

El mapa abstracte de Vignelli, que es podria dir que s'inspirava en el del metro de Londres (creat per Harry Beck el 1933), va persistir fins a 1979 quan, després de moltes crítiques per part dels usuaris, va ser substituït per un disseny que mirava de conciliar la geografia de la ciutat amb la racionalitat esquemàtica de la xarxa de metro: el mapa de Michael Hertz, que ha arribat amb modificacions fins als nostres dies, i del qual en parlaré en un altre apunt.

2 comentaris:

  1. Sóc fan del mapa d'en Beck i em sap greu que aquest no tingués èxit. Els mapes que teniu ara diria que són de mal pair.

    ResponElimina
  2. Aquest mapa (o un de semblant) em sembla un quadre de Mondrian reduït a la mínima expressió de les línies. I es mereixeria tota una paret, com a decoració única. I més tenint en compte que el metro de NYC fa mil tres-cents kilòmetres. I, més encara, si considerem la vida que hi conté.
    http://www.artespain.com/wp-content/uploads/piet_mondrian_tableau_11_1921-25.jpg

    ResponElimina