dilluns, 19 d’abril del 2010

Local o exprés?

Train

Recordo el primer cop que em van explicar una de les claus per entendre el funcionament del metro de Nova York: l'existència de trens locals, que s'aturen a totes les estacions, i de trens exprés, que únicament fan algunes parades de la línia, en les estacions principals. Devia fer cara de perdut, palplantat al bell mig de l'andana, mirant a banda i banda —d'això ja en fa cinc anys— sense saber quin tren agafar. Un cop t'obren els ulls, però, i li agafes la pràctica al sistema, pots arribar a estalviar-te força temps en els trajectes més llargs. És tot un art, que inclou la tria de la combinació més idònia de línies i d'enllaços per unir dos punts de la geografia urbana de Nova York amb el menor lapse de temps. Això sí, en cap de setmana, no hi ha estratègies que valguin.

8 comentaris:

  1. I guanyar temps al temps és ja per si mateix un art. Realment requereix molt d'entrenament encertar-la!

    ResponElimina
  2. …entrenament d'anys (o la sort dels principiants!)

    ResponElimina
  3. Un exemple més de com d'important és la informació.

    ResponElimina
  4. Dos 'posts' seguits sobre el subsòl o els soterranis d'una ciutat de línies verticals que, pel que es pot veure i experimentar, també en té d'horizontals; una ciutat que creix cap als núvols i, alhora, cap a les seves entranyes on viu una tènia, llarga de mil tres-cents kilòmetres. Vols dir que aquests dos 'posts' anuncien una sèrie especial sobre la vida del cor, el fetge i els budells de Nova York?

    ResponElimina
  5. Per no parlar de la mala senyalització de les estacions, la dificultat dels visitants d'entendre en quina direcció estan Queens i Brooklyn, l'enrenou de les obres els caps de setmana, la falta d'explicacions, els altaveus que no s'entenen, les cintes grogues que tanquen el pas... A molts ens haurien de donar una medalla o almenys un diploma per haver arribat a entendre el sistema

    ResponElimina
  6. Joanot… completament d'acord! Crec que aquesta és una de les proves de foc per esdevenir un novaiorquès de pro. Un cop entens com funciona el subway… et pots considerar un ciutadà més d'aquesta gran metròpoli.

    I si te'n surts en cap de setmana… l'alcalde Bloomberg et pot condecorar amb una medalla al mèrit ciutadà ;)

    ResponElimina
  7. Bona Diada de sant Jordi!!

    Imma

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies i igualment! :)

    ResponElimina