dijous, 22 d’abril del 2010

Old Merchant's House

Old Merchant's House

Al cor de Greenwich Village, a poques passes de Washington Square, encara podem trobar un fragment de l'antiga Nova York; és la casa de maó vermell que hi ha al número 29 d'East 4th Street, entre Lafayette i Bowery (mapa), obra de l'arquitecte Minard Lafever i construïda el 1832 per Joseph Brewster. Combina elements arquitectònics d'estil federal, com ara la façana, i neogrec, a l'interior.

En aquella època, la ciutat alta arribava a l'alçada del carrer 14 i la zona de Bond Street, on es troba la casa, era una àrea elegant en la qual els novaiorquesos adinerats establien les seves residències per fugir de la massificació de la ciutat baixa.

L'any 1835, el mercader Seabury Tredwell va comprar la casa a Joseph Brewster per divuit mil dòlars i va establir-hi la residència de la seva família: la seva muller, cinc filles i dos fills, diversos familiars, i quatre persones del servei, ocupaven la casa del carrer quatre. Els Tredwell hi van viure gairebé un segle, fins a 1933, any en què Gertrude, la filla petita de Seabury, va morir en una de les habitacions del pis de dalt.

Gertrude Tredwell va ser la responsable que la casa es preservés en el seu estat original amb tots els mobles i altres objectes familiars, llibres i quadres. Nascuda el 1840, hi va viure ininterrompudament tota la seva vida. Únicament dues de les seves germanes i un dels germans van casar-se i van abandonar la residència familiar. Seabury va morir el 1865 i la resta de la família va continuar vivint a la casa. Gertrude va passar-hi sola els darrers 24 anys de la seva vida, després de la mort de la seva germana Julia, el 1909. Tot i que, en aquest temps, la situació econòmica de Gertrude va empitjorar, va aconseguir mantenir la casa en el seu estat original. A començaments del segle XX, el barri s'havia transformat i havia perdut l'aire senyorial del XIX; moltes de les residències dels voltants van ser transformades en hostals o tenements, edificis d'apartaments modestos, o enderrocades per a construir-hi edificis comercials. La preservació de la casa i del passat familiar es van convertir en l'obsessió de l'última Tredwell. També hi va contribuir George Chapman, un cosí llunyà, que va impedir-ne l'enderrocament i que va ser l'artífex per tal que el 1935, després d'una restauració, la vella casa del mercader Tredwell es convertís en un museu. L'Old Merchant’s House ha arribat intacta fins als nostres dies i ens permet fer un viatge en el temps i traslladar-nos a la Nova York del segle XIX.

[+info: The Historic House Trust]
[+fotos: flickr]

2 comentaris:

  1. Que maco, se la devia estimar molt la casa !!! quan visiti Nova York la tindre a la meva llista. Gracias.Teya

    ResponElimina
  2. quina història! fa una mica de llàstima el desencant d'aquestes cases quan es transformen en museu: deixen de fer la seva funció i perden vida. Suposo que és la única manera de mantenir-les en bon estat, però seria fantàstic que hi visqués gent.

    ResponElimina