Chinese Can Collector
Nova York recicla!
Dos ninots amb forma de cubells de la brossa (un per al paper i cartró, que aquí és de color verd, i un altre per a vidre i tota mena d'envasos, de color blau) ens aconsellen «Recycle More, Waste Less!»: que reciclem més coses, i que en llencem menys, al tercer ninot de color gris que representa el cubell de rebuig. Diversos adhesius i cartells et guien per saber què és recicla i on s'ha de llençar; i, fins i tot les papereres del metro, que s'empassen indiscriminadament tota la brossa que no acaba per terra a les andanes o directament a les vies, tenen un rètol que t'indica que després (ai las!) hi ha algú que ja ho separarà per reciclar-ho.
La ciutat de Nova York no té contenidors de la brossa (els contenidors o cubells són els de cada edifici o casa, i normalment són a l'interior o, en el cas dels restaurants, al soterrani). En la majoria de barris, hi ha un dia (o un parell) a la setmana que passen a recollir les escombraries, i és llavors quan els porters dels edificis treuen les bosses al carrer (això sí, separades per a reciclar) i les amunteguen a la vorera. Aquestes piles de merda, de les quals n'he parlat en altres ocasions poden arribar a fer-te difícil el pas (aquí i aquí).
Aquest dia en qüestió, veus com la versió novaiorquesa dels drapaires, els recollidors de tota mena d'envasos, surten al carrer a la caça d'aquests objectes preuats. Obren les bosses, en destrien les ampolles i les llaunes, i les carreguen en sacs que més tard canviaran pel seu pes en or. N'he vist molts, i sempre tornen a lligar les bosses de la brossa i les deixen tal i com les havien trobades. En alguns casos, la tècnica de transport és tan sofisticada (i tradicional) com la de la dona xinesa de la fotografia.
Ho vaig veure també a la Xina. Allí també els recullen i crec que els donaven 0.1 cèntim per cada ampolla o llauna. És una forma de reciclar, com l'home dels cartrons d'abans, que jo recordo.
ResponEliminaA Barcelona encara hi passen recollidors de paper i cartró (al centre i a ciutat vella, on els comerciants deixen piles de capses plegades i lligades) i de ferralla, que la recullen destriant-la d'altres andròmines, abans que passin els camions de l'Ajuntament. La desaparició creixent, però, de ferralla fa que es donin continuats furts de fil i canonades de coure a moltes poblacions de Catalunya, amb els perills que això comporta: talls en les comunicacions, fuites de gas... Ep! Llumenaire què et recorda aquest sistema xinès tradicional de transportar mercaderies? A mi em recorda un xinet per Carnestoltes, amb un barret d'arreplegador d'arròs i dues grans cistelles de vímet penjant d'una canya. Moníssim!!
ResponEliminaA Berlín passa quelcom de semblant amb les ampolles de vidre i plàstic. Com a Catalunya fa uns quants anys (ho recordo de ben petit) quan tornes les ampolles se't retorna 8 (vidre) o 25 (plàstic) cèntims.
ResponEliminaCom que és molt usual beure al carrer, qui no vulgui traginar amb l'ampolla (o ampolles!) tota la nit simplement la deixa sota una paperera: un exèrcit de "drapaires" les recullen per completar-se la seva minsa pensió.
Aquí és molt freqüent… i és, com dieu vosaltres, perquè encara funciona el sistema de reembossament quan hom retorna els envasos, que funcionava a casa nostra quan érem petits. En aquest país, a l'etiqueta de les ampolles de cervesa hi ha escrit el que te'n donen, i la quantitat varia segons l'estat (que en les etiquetes és una tirallonga d'inicials dels diferents estats en els quals el sistema és vigent).
ResponEliminaLa percepció que tinc de NY és com si fos una top model, que poden fer moltes coses i totes elles maquíssimes, però no penses mai que puguin fer coses "brutes".
ResponEliminaHas esdevingut cronista dels baixos fons de NY, mai millor dit
Barrut
ResponElimina:-)
…de fet, tinc pensada de fa temps una “sèrie negra” sobre Nova York, per tal de desmitificar aquesta visió, que sovint en tenim, de ciutat amb glamur.
la capital del mundo...
ResponEliminaA Buenos Aires vaig poder compartir algun temps amb gent que treballa a les "villas miseria". Cada nit, milers de "cartoneros" (així diuen allà a la gent que furga entre la brossa per treure alguna cosa per revendre) prenien la ciutat. Alguns amics i amigues que han viatjat a Buenos Aires m'han confessat que açò els havia passat desapercebut. Potser ens enlluerna tant la projecció de les ciutats que no ens adonem d'algunes de les coses més interessants que passen al seu si.
ResponElimina