Una ciutat plena de música
La música és una part indestriable del caràcter de Nova York, una ciutat que ha vist néixer diversos corrents i estils de la música popular del segle XX. A Nova York hi ha molts músics de carrer que toquen a l'aire lliure, o en els vagons i les estacions del metro, i que són tan bons que podrien tocar en qualsevol dels locals de música en directe que hi ha a la ciutat. A l'altre extrem, trobem els grans espais i auditoris destinats a concerts amb capacitat per a milers de persones (com el Madison Square Garden, el Radio City Music Hall o el Carnegie Hall), o teatres amb història en els quals hi han actuat les principals figures de la música del segle passat (l'Apollo Theater de Harlem, el Beacon Theatre, o el Town Hall).
Avui m'agradaria parlar-vos de locals de Nova York, força més petits que els grans teatres, i on podeu anar a sentir música en directe; d'alguns que ja no existeixen com el CBGB (Country, Blue Grass, and Blues) que hi havia al 315 de Bowery a l'alçada de Bleecker Street. El CBGB va obrir les portes el 1973, i en contra del que pressuposava el seu nom, va veure néixer tota una fornada de bandes del punk i de la new wave novaiorquesa dels setanta com ara Patti Smith, Ramones, Mistfits, Television, Blondie o Talking Heads). El CBGB va tancar el 2006 perquè el seu propietari no podia fer front a l'augment de les despeses de lloguer del local. Actualment, i des del 2008, el seu lloc l'ocupa una botiga del dissenyador de roba americà John Varvatos, que conserva l'aire del local, amb alguns cartells originals i els grafitis dels lavabos que s'han conservat.
Nova York i el jazz
Per sobre de tot, si Chicago és (o era) la ciutat del blues, Nova York és la ciutat del jazz: clubs mítics com el Village Vanguard, que funciona des del 1935, el Blue Note (més recent, de 1981), o el Jazz Standard. En tots aquests pots sopar mentre escoltes les primeres figures del jazz americà i internacional, amb entrades que oscil·len entre els 25 i els 60 dòlars en funció del local i del concert (i que no inclouen el menjar ni les begudes). També es pot anar a sentir jazz a Harlem; un bon lloc és el St Nick's Jazz Pub, en el qual podreu sentir el bo i millor dels músics de jazz del barri en jam sessions quilomètriques. Tant a Manhattan com a Brooklyn hi ha infinitat de clubs i locals per sentir jazz en directe. Alguns altres són el Zinc Bar, el més experimental The Stone, que té el músic John Zorn com a director artístic, the local 269, o uns billars que hi ha al Village, el Fat Cat, en els quals pots sentir jazz en directe mentre prens una cervesa i fas una partida a alguns dels jocs que hi ha al local.
Experimentació, fusió i músiques del món
De locals que experimenten amb la fusió de músiques i ritmes d'arreu del món n'hi ha també un grapat. Un d'aquests clubs és el Nublu a Avenue C a l'East Village, del qual n'és propietari el saxofonista suec d'origen turc Ilhan Erşahin. A prop d'allà, al carrer 3, trobem un altre local amb història, de finals dels setanta: és el Nuyorican Poets Cafe, focus durant unes quantes dècades de la cultura porto-riquenya del barri: poesia, performances, música i altres expressions artístiques tenen lloc a l'escenari del Nuyorican. També és interessant la programació de concerts gratuïts de les nits de divendres i dissabte del BAM Cafè de Brooklyn: el cafè del magnífic edifici històric de la Brooklyn Academy of Music, un edifici polivalent en el qual hi ha cinemes, un teatre de l'òpera i també s'hi representa dansa moderna i teatre, o el Barbès, un club de Park Slope a Brooklyn regentat per uns francesos i que s'especialitza en músiques del món i jazz.
Locals amb propostes musicals curioses
Al 59 de Grove Street, en uns baixos de West Village, molt a prop de la setena avinguda, hi ha el Marie's Crisis Cafe, un bar en el qual tots els habituals, inclosos els cambrers i la mestressa (molts suposo que actors de musicals, aficionats o retirats), canten cançons dels muntatges més clàssics de Broadway al voltant d'un piano.
I què me'n dieu d'un karaoke "rock" en directe amb una banda que repassa temes de les darreres tres dècades? El trobareu cada dilluns, a partir de les deu de la nit, a l'Arlene's Grocery del Lower East Side, a Stanton Street entre Ludlow i Orchard: podeu pujar a l'escenari i provar les vostres dots com a estrella del rock amb cançons de Led Zeppelin, Guns N'Roses, Metallica, Pearl Jam…
I per acabar amb les propostes curioses, m'agradaria mencionar les famoses nits amateur dels dimecres a l'Apollo Theater de Harlem, en les quals els aprenents d'artista (“les estrelles del demà”) poden fer les seves primeres passes. Les “amateur nights” van començar el 1934 amb l'eslògan “de "where stars are born and legends are made” (on néixen les estrelles i s'hi creen les llegendes): es diu que l'Apollo Theater ha servit de plataforma de llançament dels talents d'artistes com ara Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Aretha Franklin, Ben E. King, James Brown, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes, Gladys Knight & the Pips, Stevie Wonder, o The Jackson 5, entre d'altres.
Bars i locals per a nous valors de la música independent local
A Nova York, també hi ha infinitat de locals on podeu sentir música de forma gratuïta o per una entrada molt assequible (en molts casos, la voluntat deixada en forma de bitllets de dòlar en un cubell o un barret que circula entre el públic), i en els quals a cada hora hi toca una banda o solista diferent. Us recomano el Living Room: un lloc per a nous talents de la música independent, folk i cantautors d'arrel americana, o la Cakeshop (cafeteria a la planta superior i sala de música punk i garage al soterrani), tots dos a Ludlow Street al Lower East Side.
…i un llarg etcètera de locals a Brooklyn, en especial bars amb música en directe als barris de Williamsburg i de Greenpoint, que programen molts artistes de l'escena local independent de Nova York: Pete's Candy Store, Union Pool, Brooklyn Bowl, Spike Hill, Glasslands Gallery, Public Assembly, Galapagos Art Space (ara a DUMBO), la Knitting Factory (traslladada a Williamsburg)…
Un bon reportatge! N'hi ha per a tots els gustos. Al costat del Marie's Crisis Cafe hi havia el Rose's Turn, amb un format molt semblant. Hi veies desfilar cantants de Broadway que cantaven de meravella. Aquesta és una mica la constant a NY: la majoria dels músics que toquen als bars són boníssims!
ResponEliminaUna molt informativa passejada per l'escena musical de NY. Miq, fas una mica d'enveja!
ResponEliminaSM,
ResponEliminaGràcies Salvador! i més venint d'un melòman, músic i ex-novaiorquès d'adopció com tu. Al Rose's Turn no hi havia estat mai. Comparteixo el que dius de la qualitat dels músic, de la varietat d'estils, locals… n'hi ha per tots els gustos, no te'ls acabes mai… i sempre és un perill intentar fer-ne una llista, com la d'avui, perquè segur que me n'he deixat molts d'interessants i, fins i tot, algun de ben destacat…
Allau,
No et pensis… no tinc temps de trepitjar tots aquests locals… que aquí també treballem i tenim les nostres rutines… encara que sembli que sortim totes i cadascuna de les nits de la setmana :)